ikoktejl

  • Vychází únorový Koktejl!

    Divoký západ Indie, Lenin na Špicberkách, Král Šumavy Karel Klostermann, živé šperky na Kubě, USA, Řecko, Švýcarsko, Bolívie, Indonésie, Guatemala a mnoho dalšího v novém čísle magazínu Koktejl. Právě na stáncích!

  • Nový Koktejl

    Od čísla 10/2014 se na Koktejlu mění téměř vše. Udělejte si jasno! Můžete nám také položit dotaz, který ještě nebyl zodpovězen a my vám na něj odpovíme.

Soutěže

Soutěže KoktejluKvíz, čtenáři na cestách, předplatitelská soutěž... Každý měsíc mají čtenáři Koktejlu možnost hrát o ceny v našich soutěžích. Výherce, pravidla i ceny najdete zde.

Archiv vydání

Archiv KoktejlKoktejl je na českém trhu již dvacet let a počet jeho vydání překročil číslo 250. Kompletní archiv našich čísel je vám právě k dispozici k podrobnému prostudování.

Aktuální číslo

Sto a více stran reportáží, cestopisů, rozhovorů a rad vám pravidelně přináší náš měsíčník, magazín Koktejl. Obsah aktuálního čísla naleznete zde.

Editorial 2/2015

KO1502 titulkaPřejít na články z Koktejlu 2/2015

Sonda do švýcarské duše

Mám ráda Švýcarsko, a to nejen kvůli čokoládě, sýrům, hodinkám či kvalitním zubním pastám. Země helvétského kříže mi pokaždé dává naději, že svět, jemuž rozumím stále méně, funguje a nabízí jistoty, na něž se lze spolehnout. Třebaže váš vlak přijede opravdu ve 12.22 a ne dříve ani později. Opět jsem se o tom přesvědčila při nedávné návštěvě Davosu. I když máme tendenci Švýcary škatulkovat jako „nabubřelé a blahobytem zhýčkané“, ze svých setkání s obyvateli této svébytné země mám spíš opačný pocit. Jsou to především majitelé zdravého selského rozumu, jenž jim velí neskočit každému na špek. A právě díky této racionalitě je Švýcarsko rájem vybudovaným na solidních základech.
Nemáte doma protiatomový kryt? Pak vězte, že Švýcarovi neslouží sklep jen k uskladňování jablek, ale také jako skrýš v případě válečné hrozby či přírodní katastrofy (přečtěte si rubriku očima reportéra, kde se k tomuto tématu vyjadřuje Ludmila Čarnecká, která ve Švýcarsku už roky žije).
Sedím v útulné alpské hospůdce s Martinem, Švýcarem, který dlouhá léta působil v turistickém ruchu a dnes je v důchodu. Aktivním. Jako člen několika spolků – horského, turistického, golfového a dalších nemá na zahálku čas. „Spolkaření“ je způsob, jak si tady najít přátele, což se nabízí, když se scházejí lidé stejných zájmů. Jak jednoduché, praktické a švýcarské.
„Martine, čím si vysvětlujete, že z hlediska bezpečnosti nejsou podobně obezřetné i jiné evropské národy, když o potencionální hrozby není v současnosti nouze?“ vyzvídám u sklenky bílého z místních hroznů. „My Švýcaři se necítíme jako Evropané. Tím nechci říct, že jsme lepší nebo horší. Pro nás je zásadní, abychom si o svých záležitostech rozhodovali sami. Kdo jiný by to taky měl za nás dělat?“ dostává se mi jednoduché odpovědi. V Bruselu by to asi neradi slyšeli, ale je zjevné, že Švýcaři vědí, co činí a nehodlají na tom nic měnit.

Ať vám rok 2015 šlape jako švýcarské hodinky

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka

Editorial 1/2015

KO1501 titulkaPřejít na články z Koktejlu 1/2015

Když čokoláda zhořkne

Říjen roku 2012. Na sobě mám bílý plášť, na hlavě síťku, na botách návleky a jako bílý nemotorný tučňák se přesouvám mezi jednotlivými odděleními výroby. Já a několik novinářů z Česka, kteří dostali výjimečné povolení nahlédnout za oponu továrny na čokoládu. Romantika? Ano, ale postavená na přísných hygienických a bezpečnostních normách. Jsme přece ve Švýcarsku, přesněji řečeno v Kilchbergu, hlavním sídle společnosti Lindt & Sprüngli. Sedíme v zasedací místnosti a pod vedením mistra chocolatiera nás čeká odborná degustace. Jak záhy zjišťujeme, je to sladká věda. „Když čokoládu rozbalíte, nejprve si k ní přivoňte. Nespěchejte! Podívejte se, jakou má barvu, a pak ji rozlomte. Slyšíte ten zvuk…?“ školí nás Stefan Bruderer, jeden z nejlepších čokolatiérů ve Švýcarsku, který už jako kluk sbíral obaly od čokolád. Následuje powerpointová prezentace, kdy nás PR manažerka seznamuje s historií a expanzí společnosti. S hrdostí představuje také koncept čokoládových kaváren, první z nich firma otevřela v roce 2004 v Sydney na atraktivní adrese Martin Place a další budou následovat. Konec prezentace. A úsměv. U Lindtu se usmívají všichni. Byli jsme ujištěni, že je to dáno pozitivním vlivem čokolády na lidskou psychiku, svou roli může hrát i fakt, že Lindt je jedním z nejžádanějších zaměstnavatelů v zemi. Odcházíme čokoládově naladěni a také s úsměvem na rtech.

Je 15. 12. 2014. Snídám a čtu si zprávy na internetu. Hlavní titulek hlásá: „Ozbrojenec v Sydney přepadl kavárnu, zajal tři desítky rukojmí.“ A zpráva pokračuje. „Policie obklíčila kavárnu Lindt, kde pachatel osoby zadržuje. Požaduje vlajku organizace Islámský stát a rozhovor s premiérem Austrálie.“ Odpolední zpravodajství přináší informaci, že útočník při policejní akci zemřel. Tři lidé nepřežili a čtyři jsou zraněni. Útočníkem byl Man Haron Monis, původem Íránec a samozvaný spirituální léčitel.

Přeju si, abychom fanatikům navzdory nepřišli o úsměv na rtech, to by totiž bylo jejich vítězství. Jdu si ulomit kousek čokolády, protože, jak praví odborníci, její složení má neoddiskutovatelně antistresové účinky. A nedůvěřujte profesionálům.

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka

Předplatitelská soutěž - prosinec 2014

Předplaťte si Koktejl a vyhrajte! Stále přemýšlíte o tom, zda se vám vyplatí doručování Koktejlu až do vašich schránek? Pak vězte, že pro vás máme kromě výhodnější ceny ještě jedno překvapení. Každý předplatitel je automaticky zařazen do soutěže o zajímavé ceny. V listopadu soutěžíme o poukaz na slevu v hodnotě 1000 Kč při nákupu v eshopu s outdoorovým vybavením www.abond.cz!

ABONDXX

Jaké jsou podmínky účasti soutěže?

Předplaťte si Koktejl (jedno v jaké verzi, týká se i obnovení předplatného) do 31.12.2014 a budete zařazeni automaticky do slosování. Výherce zveřejníme v lednovém Koktejlu a zde na iKoktejlu.

Editorial 12/2014

KO1412 titulkaPřejít na články z Koktejlu 12/2014

Vůně dálek a benzinu

Nikdy jsem neviděla modřejší nebe nežli to, které jako koberec beze šmouh viselo nad Atacamou. Dokonalost je krásná. Máme naložený džíp a vyrážíme k Národnímu parku Nevado Tres Cruces, do opuštěného solného království. Ideální chilská destinace pro ty, kteří se nechtějí strkat o místo s dalšími cestovateli. Tady můžete mít problém opačný - potkat vůbec někoho, i kdybyste si to přáli, snad kromě horníků, kteří se dřou ve zlatoměděných dolech. Auto máme naložené zásobami včetně kanystrů s benzinem, nehrozí, že bychom cestou minuli pumpu. Sjíždíme z hlavní silnice a s ní jako by zmizely ukazatele, které by nás navedly. Místní vědí a turistů sem jezdí poskrovnu, takže v lepším značení asi Chilané nespatřují smysl.

GPS nemáme. Na letišti v Copiapó se pán v autopůjčovně tvářil překvapeně, že byla součástí naší objednávky. Nada. Musíme se spolehnout jen sami na sebe Stoupáme a nepříjemný tlak v mé hlavě sílí, jako by v ní někdo bouchal kladívkem. Benzin je cítit všude, nenápadně proniká do našeho oblečení, sušenek, toastového chleba... Příště si půjčíme auto, kde kanystry pojedou připevněné zvenčí a nikoliv s námi. Teď nezbývá než vydržet. Naštěstí všechny cesty vedou do Říma. Otřepané rčení se naplnilo i tentokrát, a my jsme nakonec dorazili k malebné Laguně de Santa Rosa uprostřed nehostinné pustiny. Ticho nebylo nikdy tišší, civilizace vzdálenější a duše zklidněnější.

Přeji vám krásné svátky a ať pokaždé najdete svůj cíl.

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Hledat v článcích

titul
ročník
číslo
stát
kontinent
autor

Naši partneři

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, Koktejl SPECIÁL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group