ikoktejl

 

padnete2TEXT: ALEŠ HORÁČEK, FOTO: MAREK WÁGNER

 

Klečím na rohoži a netroufám se pohnout. Můj hostitel z čajové školy Urasenke právě vstoupil do místnosti s tradičními papírovými stěnami a obřadně se uklonil. Mám úklonu opakovat, nebo vycházet z toho, že jsme oba Češi, čtyři patra pod námi leží večerní Václavák, a špitnout: Dobrý večer?

 

Leták česko-japonské společnosti, se kterým jsem se bohužel seznámil až po obřadu, má pro první návštěvu jednoduchou radu – držet se pořekadla Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Pravidla chování na čajovém obřadu jsou velice komplikovaná. Ostatně, proto se také vyučují. Za vše mluví skutečnost, že tady, v centru Prahy, se s nimi setkávají poprvé i některé Japonky, manželky japonských manažerů působících v Česku. Je to podobné jako u nás s českou polkou. Všichni ji známe, ale kdo ji opravdu zatancuje? Sleduji lektora, jak soustředěně prohlíží a vymývá čajové náčiní. Žádný povlak z černé sedliny, který u nás někteří čajaři vydávají za nezbytný doplněk čajové keramiky! Čistota, to je jedno ze čtyř hesel, zakletých do japonských znaků na stěně místnosti. Dalšími jsou harmonie, úcta a zklidnění. Ještěže jsme se domluvili na individuální ukázce mimo běžné hodiny pro veřejnost. Možnost okamžité konzultace mě zachránila například před tím, že bych se na nabídnuté cukroví vrhnul hned, jak jej přede mě hostitel položil. To se smí až po druhé výzvě. Nebo jen vzít si misku čaje! K ní se musíte pěkně došoupat v kleče po napjatých rukách, pak se postupně pozadu dosoukat zpátky na místo a misku dvakrát otočit, aby byla čelem k vám. Uff! „Ta pravidla jsou ve skutečnosti osvobozující,“ vysvětluje můj hostitel. „Když vás tady někdo, koho moc neznáte, pozve domů na kafe, tak vlastně pořádně nevíte, co vás čeká – jak dlouho může taková návštěva trvat, o čem se bavit, jak se obléknout, co přinést, jak se chovat. Když vás ale v Japonsku pozve někdo na čaj, víte to naprosto přesně, a jste tak daleko uvolněnější.“ Čajový obřad jsem si vždy představoval jako rituál, během kterého fajnšmekři degustují různé druhy čajů a s blaženými výrazy znalecky oceňují jejich chuť a vůni. Omyl! Po všem tom uklánění, poklepávání, otáčení a kouzlení s vodou, uhlíky, ubrousky, bambusovými nálevkami, lžičkami a metličkami držím nakonec v ruce nádherně dekorovanou misku s trochou něčeho, co připomíná žabinec. Je to japonský zelený práškový čaj matcha.

 

padnete

 

Prý se vypije tak na tři loky, ale není faux pas misku odložit, kdyby mi nechutnal. Kdybych se účastnil celého čtyřhodinového obřadu, dostal bych ještě jeden čaj, hutnější než tento. Hostitel by při jeho přípravě prostě do misky přidal stejného prášku o něco víc. Čtyři hodiny na dva malé šálky čaje? „Každá příprava trvá asi dvacet minut. Mezi nimi se ale děje spousta dalších věcí. Konverzuje se, obdivuje se čajový porcelán, kouří se z dýmky, a hlavně se pije spousta saké. Jde mnohem víc o společenskou událost, než o schůzky milovníků čaje,“ usmívá se lektor. Pokud si takový čajový obřad chcete opravdu užít, doporučuji nejdřív natrénovat klečení, přesněji sed na patách zvaný seiza. Po pěti minutách v této pozici jsem začal nenápadně přenášet těžiště, abych nohám ulevil. Po deseti minutách už jsem v rozporu s pravidlem úcty protahoval ztuhlé svaly pokaždé, když se hostitel otočil zády. Po čtvrthodině jsem bolestí přestával vnímat nuance obřadu a za dvacet minut jsem propadl trudné představě, že mě z čajové místnosti budou muset odnést. Příště zvolím turecký sed. Prý je také přípustný.

powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group