ikoktejl

Ostrorep a jespák

PTAČÍ SVĚTOBĚŽNÍK A TVOR Z PŘÍBUZENSTVA PRAVĚKÝCH TRILOBITŮ SI DÁVAJÍ DOSTAVENÍČKO NA PÍSEČNÉ PLÁŽI NA POBŘEŽÍ ATLANTICKÉHO OCEÁNU. JEJICH OSUDY TVOŘÍ PEVNÝ PROPLETENEC. NAD OBĚMA SE VZNÁŠÍ HROZBA VYHYNUTÍ.

ko1307 usa jespaci  boris z.  shutterstock 16400044

TEXT: JAROSLAV PETR

Každý rok zjara pokryje písek pláží při ústí řeky Delaware živý koberec ptačích tělíček. Přilétají sem statisíce racků, rybáků, kulíků. Na přechodnou dobu, zhruba od 18. do 25. května zaplaví pobřežní písčiny jespáci. Když dorazí do Delawarské zátoky na východním pobřeží Spojených států jespáci rezaví (Calid¬ris canutus rufa), mají za sebou čtyři dny nepřetržitého letu. Mnozí odstartovali z nejjižnější výspy Jižní Ameriky v Ohňové zemi. Písčiny v ústí Delaware jsou první místo, kde se po 9000 km dlouhém letu dotknou země. Přílet si tihle opeření vytrvalci pečlivě načasovali. Právě v téhle chvíli a v tomhle místě se musejí potkat s jiným podivuhodným tvorem.

Ostrorep americký (Limulus polyphemus) připlouvá k delawarským mělčinám z hlubších vod zálivu v době nejvyššího květnového přílivu. Tvor se širokým krunýřem ve tvaru koňského kopyta a dlouhým trnem místo ocasu připomíná ze všeho nejvíce pravěké trilobity. S těmi obývali jeho předci prvohorní moře už před 500 miliony let. Zatímco trilobiti před 250 miliony let vyhynuli, ostrorepi přežili. Jsou to živé fosilie.

NÁMLUVY A HOSTINY

Jak se vody Delawarské zátoky s příchodem jara prohřívají, stěhují se samičky ostrorepů k pobřeží. V druhé polovině května vylézají na písek přílivového pásma zvlhčený vlnami. Za každou samicí se táhne zástup nápadníků. Ti nejúspěšnější se přichytí své vyvolené na krunýř. Samice si tak nese samce na zádech jako velký batoh.

Samičky vyhrabou jamku hlubokou patnáct až dvacet centimetrů. Nakladou do ní v pěti či sedmi chumáčích zhruba po třech tisících drobných vajíček, která samec okamžitě oplodní. Samice klade vejce opakovaně. Celkem jich uloží do písečných hnízd kolem sto tisíc. Většina je odsouzena k zániku. Dospělosti se dožije zhruba desítka. Velká množství ostrorepích vajíček zkonzumují opeřenci, kteří se zastavují v ústí řeky Delaware ke krátkému mezipřistání.

Cíl jarního tahu jespáků rezavých leží v polárních oblastech Kanady. Důvodem k přerušení pouti dlouhé 15 000 kilometrů právě v Delawarské zátoce je záplava ostrorepích vajíček. Pláže nabízejí i další potravu – plže, červy, mlže a další živočichy. Vajíčka ostrorepů jsou však bezkonkurenčně nejvydatnější „kalorická bomba“. Jsou nabitá kvalitními tuky a bílkovinami. Odhaduje se, že jespáci sežerou během krátké doby na plážích zátoky 540 tun vajíček ostrorepů. To je kompletní snůška zhruba dvou milionů samic. Jespáci dorazí do ústí řeky Delaware na pokraji absolutního vyčerpání. Nejsou schopni letět dál. Během krátké rekonvalescence na březích zátoky se prakticky bez přestávky krmí. Díky vydatné stravě se rychle zotaví, a dokonce naberou rezervy na další let a náročný start hnízdění v Arktidě. Jejich vyhublá tělíčka se zakulatí. Když zátoku opouštějí, jsou dvakrát či dokonce třikrát těžší, než když přiletěli.

HON NA OSTROREPY

Dokonalá, tisíciletími ověřená souhra mezi jespáky a ostrorepy se zadrhla na přelomu 80. a 90. let minulého století. V té době začalo jespáků rychle ubývat. Jejich stavy klesly na pouhou pětinu. Jednou z hlavních příčin se ukázal drastický úbytek delawarských ostrorepů.

Ptáci nenacházejí na písčinách dost vajíček. Během krátké přestávky v ústí řeky Delaware se nestačí vykrmit. V cestě na kanadská hnízdiště pokračují oslabení. Mnozí nedoletí. Zbývající nemají dost sil k nakladení vajec a vyvedení mláďat. Delawarskou zátokou proletí v druhé polovině května až polovina populace kanadského poddruhu jespáků rezavých. Ptákům hrozí vymření.

V pozadí úbytku ostrorepů stojí člověk. Pobřežní písčiny příhodné pro kladení vajíček na mnoha místech nahradil přístavními hrázemi, moly a dalšími stavbami. Na intenzitě nabral lov ostrorepů. Jestliže v roce 1992 se lovem ostrorepů v zátoce zabývalo deset skupin lovců a jejich roční úlovek se odhadoval na sto tisíc kusů, pak o pět let později vzrostl počet loveckých part na 132 a úlovek se vyhoupl nad dva miliony.

ko1307 usa jespaci alex james bramwell shutterstock 650925

ŠNEČÍ POCHOUTKA

Ostrorepy lovili už indiáni, kteří si pochutnávali na jejich mase. Krunýře používali jako misky k vylévání vody z kánoí a ocasní trny nasazovali jako hroty k oštěpům. Rozkládajícími se těly ostrorepů hnojili políčka a to se od nich naučili i první bílí osadníci. Výrobny hnojiv z ostrorepů pracovaly v oblasti Delawarské zátoky ještě v 50. letech minulého století.

Prudký nárůst zájmu o tyto živočichy má prozaickou příčinu. Intenzivní lov zdevastoval v Delawarské zátoce populace krabů a humrů a místní rybáři hledali jinou kořist. Mnozí začali lovit mořské plže surmovky, kterým se na atlantickém pobřeží Spojených států přezdívá conch – ulita. Úlovky směřovaly do východní Asie, kde patří surmovky k tradičním delikatesám. Postupně však přišli „ulitám“ na chuť i Američané. Na jídelní lístky je zařazovaly především vyhlášené italské restaurace. Donedávna bezcenná „ulita“ se stala během pár let vysoce ceněnou komoditou. Jako levná návnada pro lov surmovek se osvědčilo maso ostrorepů.

CESTA K ZÁCHRANĚ?

Jespáci rezaví mají krátké zobáky. Nedokážou z písku dobývat vajíčka ostrorepů uložená hlouběji než pět centimetrů pod povrchem. Samičky ostrorepů ale zahrabávají vejce do hloubky 10 až 15 centimetrů. Jejich snůška je tak před ptáky v bezpečí. Na dosah jespáků se vajíčka dostávají kvůli příboji, který naruší některá ostrorepí hnízda. Pokud je ostrorepů opravdu hodně, rozhrabávají samice při hloubení hnízda snůšku svých předchůdkyň. Vajíčka, která se dostala na povrch nebo leží jen pod tenkou vrstvou písku, jsou odsouzena k zániku. Pro další vývoj nemají potřebné podmínky. Právě tato vajíčka žerou ptáci. Na rozdíl od člověka nemohou ostrorepa ohrozit. I když zkonzumují v Delawarské zátoce obrovská kvanta vajíček, velikost ostrorepí populace to nepoznamená. Ptáci hodují na vajíčkách, která jsou beztak ztracena.

Počty dospělých ostrorepů, kteří se připlouvají z jara rozmnožovat na písčiny v Delawarské zátoce, poklesly od roku 1990 do roku 2005 bezmála o 90 %. Jespáci se s tím nedovedou vypořádat. Navzdory výraznému omezení lovu a ochraně lokalit, které si samice vybírají ke kladení vajec, postupuje náprava pomalu. Ostrorepi dospívají pohlavně až ve věku kolem deseti roků. Každé ochranářské opatření se proto projeví zvýšením množství vajíček dostupných pro jespáky až s velkou časovou prodlevou.

Zdá se, že v posledních letech populace delawarských ostrorepů amerických opět roste. S ní se zvyšují i počty jespáků rezavých a dalších tažných ptáků využívajících Delawarskou zátoku jako zastávku během jarní migrace na hnízdiště. Vyhráno však tito jedineční tvorové rozhodně nemají.

powered by contentmap

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group