ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

ANGLIE OBJEVILA BUDVAR

 

Věhlasné anglické "puby", kterých jsou jen v samotném Londýně tisíce, mají svoji vlastní, velmi zvláštní atmosféru. Interiéry, kterým dominují mnohametrové barové pulty nejrůznějších tvarů (podkovy, obdélníky, kruhy, elipsy, do písmene ,S? apod.), jsou vybaveny většinou starším ošoupaným dřevěným nábytkem, včetně prkenných podlah. Jejich výzdoba je doslova přeplácána nejrůznějšími reklamními předměty, relikviemi, suvenýry, obrazy a dalšími věcmi, které se váží k nějaké pradávné historce či zajímavé osobě, od níž vychází i vlastní název. Ale především, většina "pubů" je součástí některého z mnoha pivovarních řetězců nebo přímo majetkem pivovaru a je velmi obtížné se na této horké konkurenčí půdě vůbec prosadit, natožpak s točeným ležákem, a k tomu z kontinentu.

 

"V současné době je pro nás Anglie zemí s nejdynamičtějším nárůstem odběru piva, což potvrzují i následující čísla: v roce 1983 jsme na britské ostrovy vyvezli 1379 hektolitrů, v roce 1989 pak 13 068, o čtyři roky později už 41 332 a loni dokonce 79 068 hektolitrů našeho prémiového ležáku," řekl ředitel Budějovického Budvaru ing. Jiří Boček na tiskové konferenci v Londýně. Paní Albertině Zhilkové, majitelce londýnské firmy Budweiser Budvar Supply Centre, která od roku 1971 zajišťuje distribuci za kanálem La Manche, jeho slova zněla možná jako lichotka, ale oba moc dobře vědí, kolik práce se za tímto úspěchem skrývá.

 

Do země fotbalu a piva putovaly první hektolitry světlého prémiového ležáku z dnešního Budějovického Budvaru v roce 1935. Během druhé světové války byl export přerušen a BUDVAR se ve Velké Británii objevil až v roce 1947. Od té doby, s několika krátkými přestávkami, jej Angličané pijí stále a podle narůstající spotřeby jim skutečně chutná. Průlom nastal začátkem devadesátých let, kdy se Budvaru podařilo během jediného roku export zdvojnásobit a navíc se v mnoha "pubech" prosadil i s točeným pivem.

 

ANGLIČANŮM PIVO CHUTNÁ

 

V každém z "pubů" si totiž můžete vybrat minimálně ze šesti druhů točeného piva a z deseti až dvaceti druhů lahvového. Jenomže na britských ostrovech se po dlouhá století vaří poněkud jiné druhy piva než u nás. Jde především o tzv. svrchně kvašená piva. Například ALE má výrazný ovocný akcent, který pochází z relativně rychlého svrchního kvašení za tepla při postupném dodávání celé škály různých druhů kvasnic. Anglický SOUT, rovněž vyráběný svrchním kvašením, je zase téměř černé, hutné, sladké pivo, zatímco irský typ je suchý. K chuťově vyzrálým patří i tmavý PORTER. Všechna piva se však podávají nechlazená, to znamená, že mají teplotu 13­15 ?C, a protože jsou podstatně méně nasycena kysličníkem uhličitým, jsou téměř bez pěny.

 

Téměř bez pěny, ale vychlazený však dostanete také budvarský ležák, a to i v "Old Queens Head", kde mezi šestnácti (!) druhy točených piv hraje prim. Každý týden tu ze 1200 litrů piva vytočí 160 litrů budvaru. Obdobná situace je i v rohovém "pubu" "The Crown and Two Chairmen" na Dean Street a Bateman Street. Tady se točený budvar podává teprve deset měsíců, ale během té doby si získal tolik příznivců, že se dostal na první místo mezi čepovanými pivy, na čemž má zásluhu nejen distributor, ale především skvělý personál, který nás obsluhoval v tričkách s logem Budweiser Budvar. Přitom vlastníkem "pubu" je pivovar Carlsberg Tery a budvar tu je jediným importovaným a také nejdražším pivem (pinta stojí 2,55 libry). Ne jinak tomu je i v jiných "pubech". Ostatní ležáky jako australský XXXX (za 2,3 libry) nebo Carlsberg (2,45) jsou totiž licenčně vyráběny v Anglii. Velmi úspěšně si budvar vede i v příjemné soukromé hospodě "The Wig & Gown" či v "Bradley?s Bar", který leží 20 metrů od Oxford Street.

 

TRENDY BEER

 

Budějovický Budvar je dnes v samotném Londýně k mání na téměř 3 500 prodejních místech, z toho točený ve 247 "pubech". Tato čísla se však budou během letošního roku zvyšovat. Tomu pomohl i únorový mezinárodní potravinářský veletrh International Food & Drink Exhibition. Podle slov ředitele ing. Jiřího Bočka Budějovický Budvar pro letošní rok počítá s exportem přes 85 000 hektolitrů svého prémiového ležáku na britský trh, avšak ­ na rozdíl od jiných importních pivovarů ­ včetně amerického Anheuser-Busch, nepočítá s licenční výrobou na ostrovech.

 

Když už padla zmínka o největším světovém výrobci piva, který jen v Británii vyrobí a prodá kolem 650 000 hl svého moku, je nutné podotknout, že právě Anglie je zemí, kde oba pivovary, na základě rozhodnutí nejvyššího královského soudu, mohou pro své výrobky používat označení "Budweiser". Ten, kdo si však chce pochutnat na originálním budweiseru z Českých Budějovic, si jednoduše poručí BUDVAR, tedy pivo, které se v loňském roce zařadilo mezi velmi oblíbená piva a doslova se stalo "trendy drink" či chcete-li "trendy beer", zejména u mužů ve věku od 18 do 40 let.

 

Neustále rostoucí zájem o budvar však není podmíněn pouze módní vlnou a objevováním evropských ležáků, ale zejména jeho kvalitou, chutí a také zvučným jménem světové značky. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění totiž Budějovický Budvar patří do stovky nejznámnějších firem působících na britském trhu a ne náhodou byl v prestižní knize "International Book of Beer" zařazen mezi deset nejlepších piv světa.
 
Duben 1997
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group