ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

ROVNÍKOVÝ JÍDELNÍČEK

Jen několik málo jídel tvoří jídelníček běžného obyvatele západoafrického státu Ghana. Základem veškeré zdejší gastronomie je červená omáčka z palmového oleje.


Omáčka je univerzální pro celou Ghanu, jen její pálivost je v různých regionech různá, většinou však značná. V ní plavou velké kusy vařeného masa, zpravidla skopového. I ryba se může s omáčkou podávat. Přílohy k této omáčce jsou tři: koule z rozvařené rýže zvané banku, jež jsou lehce lepkavé a nemají prakticky žádnou chuť. Jejich nespornou výhodou je, že se jimi dá dobře nabírat ona omáčka - vyjma restaurací ve velkých městech se totiž všude jí rukama. K velkému kameninovému talíři, ve kterém je podáváno jídlo, tak dostanete ještě umyvadélko s vodou. A je ho opravdu zapotřebí, neboť omáčka stéká po prstech, zvláště pokud je přílohou kenke nebo fufu. Kenke je jakýsi kukuřičný knedlík, který chutná nakysle. Jeho příprava je náročná - kukuřice se na několik dní namočí a pak se rozemele. Vzniklá hmota se znovu nechá na nějakou dobu stát a posléze je již ve tvaru vzdáleně připomínajícím knedlík dlouho vařena. Fufu je jídlo pro Ghanu nejtypičtější. Jedná se o kaši, která konzistencí i chutí připomíná plastelínu. Dělá se buď ze zelených banánů zvaných plantains, a tam, kde nejsou, z kasave. Podle místních je fufu z kasave méně chutné a je to jídlo chudých. Fufu se tluče jakýmsi tloukem - ohromnou palicí dole roztřepenou. Při tlučení se fufu namáčí vodou tak dlouho, dokud kaše není úplně hladká. Ghanské ženy dosahují úplného mistrovství v tom, jak dokáží mezi jednotlivými údery pomocí tlouku fufu obracet.

Ghanský jídelníček doplňují ještě ryby, zvláště na pobřeží. Jejich příprava je po staletí neměnná - suší se a částečně udí na hliněných pecích, stojících v každé rybářské vesničce. Výsledkem jsou rybky chutí připomínající slané crackery. Tím nejchutnějším, co se dá na ghanských ulicích pořídit, je rýže s přílohou - rybou, vajíčkem, výjimečně kuřetem. Pouliční lahůdkou je také místní kebab, maso na špejli. Nevýhodou této pochoutky je, že často bývá s masem opékána kůže i s chlupy, jindy je špejle tvořena neidentifikovatelnými vnitřnostmi.

Všechny tyto dobroty se zapíjejí vodou. Pivo je zde poměrně drahé, i když lahvová verze se dá pořídit téměř ve všech městech. Točené pivo zvané bubra bubra je vynikající, jenom tácek se nedává pod sklenici, ale na ni - aby do piva nepadaly zpitomělé mouchy.
duben 2001
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group