ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

ŽIVOT S PILOU A SEKEROU

Čekal jsem golema s hrudníkem jako lokomotiva a se svaly na rukou silnějšími, než mám já na nohou. Nebýt loga na automobilu, ze kterého na naší schůzce vystoupil, asi bych si ho ani nevšiml. Byl štíhlý, v džínách a košili a vypadal sympaticky. Martin Komárek je přitom člověk, který se celé dny ohání pilou a sekerou. Je mistrem Evropy v timbersportu, tedy sportovní horké novince, která přišla před pěti lety do Evropy z USA.
Leccos napovídá, že tento sport má kořeny v dřevorubectví. To je ale řemeslo, které lidé provozují, snad co žijí, a po celém světě. A od něj už byl jen kousek k tomu, aby v něm měřili i své síly.
„Tento sport je skutečně velmi starý a soutěžit se začínalo v Austrálii, USA a na Novém Zélandu. Pokud ale jde o timbersport, tak ten má svá specifická pravidla a zákonitosti a pochází z USA, kde probíhá i neoficiální mistrovství světa. V Evropě se poprvé objevil v Německu.
Jaký je vlastně rozdíl mezi vámi a dřevorubcem?
Dřevorubec přijde ráno do lesa a musí vydržet pracovat až do večera. My ze sebe vydáváme všechno v několika málo vteřinách. Jde o čas a přesnost, protože každá chyba v čistotě řezu znamená ztrátu. Když není uříznutý kotouč dokonale kulatý nebo je odříznutý mimo ohraničený prostor na bloku, následuje diskvalifikace.
Samozřejmě je to sport, který ovlivňuje i to, jak žiji, protože musíte mít blízko ke dřevu. Pocházím z Oseka, což je taková menší vesnice kousek od Milevska, a tak mi sekání nebo řezání dřeva nebylo cizí už od útlého věku. Navíc jsem od roku 1994 soutěžil v řezání motorovou pilou.
Mám samozřejmě také blízko k přírodě, protože v lese pracuji. Neznamená to, že vletím do lesa a tam pokácím, co vidím. Takový trénink by byl nanic. Naopak, dřevo si musím připravit.
Jak tedy trénujete?
Trénink mám rozdělený do dvou částí. V první jde o fyzickou přípravu, které se věnuji při namáhavější práci v lese nebo při vyřezávání dřevěných plastik motorovou pilou. A pak piluji techniku, tedy využití síly vložené do úderu nebo řezání v kombinaci se správným držením těla a maximálním soustředěním.
Jaký druh dřeva je nejvhodnější?
V Evropě se používá topol černý, který se dováží na všechny vrcholové závody z Holandska. V USA je to borovice vejmutovka.
Zranění pilou není žádná legrace a při závodech k němu asi může dojít docela snadno.
Při závodech jsem měl zatím štěstí, ale při tréninku jsem si rozřízl koleno o sekyru. Naštěstí to nebylo nic vážného. Ale v Americe jsem viděl, jak vypadá sekera zaseknutá do holeně jako do špalku. Nevypadalo to dobře. Zranění pilou jsou navíc nebezpečná, protože neřeže, ale trhá. Neřežu proto bez ochrany.
Liší se nástroje, které používáte, od těch, kterými se běžně kácí a opracovává dřevo v lese?
Protože už jde o sport a špičkové výkony, jsou k němu potřeba i speciální nástroje. Nejsilnější pily pro profesionály mají výkon kolem osmi koní, my potřebujeme větší. Navíc se nesmějí při řezání „udusit“ nebo ztupit. Pro disciplínu hot saw se používají pily s výkonem přes 62 koní.
Sekery se dovážejí z USA nebo Nového Zélandu a stojí v přepočtu kolem dvanácti tisíc korun. Jsou určeny pouze pro určitý druh dřeva a mají různé váhy, rozměry a úhly. Vybavení pro začátečníky přijde zhruba na sto tisíc korun.
Sportovci často dodržují speciální jídelníčky, jak je to s vámi?
Já si s tím těžkou hlavu nedělám. Během závodu je samozřejmě strava docela jiná než jindy. Já osobně dávám přednost lehkým jídlům, ovoci, zelenině, masa jím málo. Je pravda, že v tomto sportu je váha spíše výhodou, ale já přesto sázím spíše na bezchybnou techniku.
Pila a sekera při práci v lese, a ještě při tréninku. Není jich trochu moc?
Jsou v podstatě se mnou stále, protože jsou i mým koníčkem. Dříve jsem vyřezával plastiky pilou i ve volném čase, teď už to dělám méně, spíše na zakázku, a kombinuji to s plaváním nebo jízdou na motorce, případně na kole.

Přehled a popis disciplín timbersportu
STANDING CHOP – simuluje kácení stromu. Používají se na míru vyrobené sekery, extrémně ostré.
STOCK SAW – přeřezání kmene klasickou motorovou pilou. První kotouč směrem dolů, druhý směrem nahoru. Čas se počítá po dopadu druhého kotouče na zem.
UNDERHAND CHOP – přesekání ležícího kmene.
SINGLE BUCK – řezání ruční pilou, čas se měří od signálu rozhodčího po kompletní odříznutí kotouče.
SPRINGBOARD – přesekání kmene z prkna ve výšce, závodník vyseká kapsu, do které zasadí prkno, z něhož teprve poráží strom.
HOT SAW – řezání s extrémně silnou motorovou pilou, jejíž výkon přesahuje 62 koní. Cílem je v co nejkratším čase odříznout tři kotouče dané velikosti.
říjen 2005

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group