ikoktejl

  • Vychází nový Special

    Objevte s námi Kanárské ostrovy v dalším vydání oblíbeného Koktejlu Special. Vychází 2. května!

TAJNOSTI ŘECKÉ KUCHYNĚ

TAJNOSTI ŘECKÉ KUCHYNĚ

Počínaje soustavou předkrmů mezes přes polévky, hlavní jídla až po dezerty typu sutzukos, což je zahuštěná hroznová šťáva s mandlemi. Abychom nahlédli pod skutečnou řeckou pokličku, navštívili jsme typickou rodinu v krétském Irákleiu, Maru a Tonyho Michalidesovy, a ochutnávali skvělé speciality zdejšího kulinářství.


Řecká kuchyně je v podstatě jednoduchá na přípravu, ale o to pestřejší na výběr. Stačí jen o něco jinak připravit klasickou zeleninu nebo doplnit jiným druhem masa, a už máte docela nové speciální jídlo. Téměř každá vesnice v Řecku má svou specialitu, která se nedělá nikde jinde. Typické je, že maso se připravuje vždy v jednom hrnci se zeleninou, případně i s přílohou. Řecká kuchyně používá více luštěnin, než je tomu například u nás, a dodržují se minimálně dva bezmasé dny v týdnu. Do fazolí se například přidává mrkev, brambory, listový celer a malé dýně. Jednoduché a dobré je také zvláštní jídlo, něco mezi polévkou a hlavním chodem. Do hrnce s horkou vodou se dá vařit rozporcované kuře a po dvaceti minutách se přidají syrové brambory. To vše se vaří dohromady až do úplného změknutí. K tomu se podává chleba. Řecké polévky jsou hutnější než evropské a mohou se podávat i jako hlavní jídlo. Po nich už masný nebo rybí chod není,“ osvětlila nám základní tajnosti krétské kuchyně paní Maro.


Speciality

řeckých ostrovů


KRÉTA

Celá škála předkrmů mezes je zárukou toho, že si v nich vybere každý podle své chuti. Počínaje jogurtovým salátem s okurkami tzatziki přes sépie, chobotnice a další plody moře až po jehněčí či telecí klobásky. V každém případě vám zachutná lehoučké bílé suché krétské vínko.


RÓDOS

Sfuggato roditiko je přímo ródská specialita. Je to mleté maso s čerstvou cibulkou a tykvičkami, kořeněné koprem a zapečené se šlehanými vejci. Podává se většinou se salátem z čerstvé zeleniny, který ostatně nechybí u žádného pořádného řeckého jídla.


KÓS

Ochtapodi krasato – chobotnice na víně – je skvělou specialitou, podle níž se pozná skutečně dobrý kuchař. Připravuje se na olivovém oleji s cibulkou, rajčaty, česnekem, petrželkou, rozinkami a lehce se koření muškátovým oříškem.


THÁSOS

Kakavia – rybí polévka. Její recept se traduje už od dob námořníků ve starém Řecku. Dokonce v ní lze údajně vysledovat i základy proslulé marseilleské rybí polévky bouillabaisy. Připravuje se z několika druhů ryb, cibule, česneku, mrkve, celeru, olivového oleje a koření.


Nejlepší řecký gyros na ostrově Ródos je k dostání za pár korun paradoxně u těch nejobyčejnějších stánků na autobusovém nádraží přímo v hlavním městě pod hradbami, kde končí všechny autobusové linky. Oproti tomu pár metrů dále na pobřežní promenádě starého přístavu Mandraki jsou restaurace luxusní a značně předražené.


Vesnička Kritsá na Krétě, pár kilometrů do vnitrozemí od města Ágios Nikólaos, je proslulá výrobou nejlepší rakije (domácí pálenka) na ostrově. V této rázovité vísce se natáčel film Řecké pašije a zahrála si vněm i řada místních obyvatel. Náměstí v dolní části vísky bylo potom pojmenováno podle řecké herečky a pozdější ministryně kultury Meliny Mercouri.


Známou lahůdkou jsou na Krétě banány z plantáže u Arvi na jihu ostrova, jediné banánové plantáže v celém Řecku. Ochutnat by je měl i ten, kdo si na banány nepotrpí. Mají zcela zvláštní chuť, ale jsou také velmi drahé – kilogram stojí kolem pěti i více eur.


Pouze Řecko má právo nazývat svůj proslulý sýr jménem Feta. Vyhrálo soudní spor s Dánskem a Německem, které chtěly používat název i pro sýry vyráběné podobnou technologií. Soud rozhodl, že název Feta bude vyhrazen pouze pro sýr ze směsi kozího a ovčího mléka z Řecka, protože jej Evropská komise v roce 2002 poctila chráněným označením geografického původu.


Recept na dlouhověkost

O důležitosti stravy a její skladby pro lidský organismus psal už nejslavnější řecký lékař a zakladatel moderní medicíny Hippokrates. Lékařské a vědecké týmy hledají souvislosti mezi jídlem a zdravím člověka. A tak víme, že různými druhy rakoviny či kardiovaskulárními chorobami jsou lidé žijící kolem Středozemního moře postiženi několikanásobně méně než zbytek Evropy. Nejlépe dopadli Kréťané. Dožívají se v záviděníhodné

kondici vysokého věku, a to i přes fakt, že například kouří více, než je obvyklé ve zbytku Evropy, a ke skleničce pálenky mají blíže, než je zdrávo. Základem jejich stravy je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr Feta (podobný je balkánský sýr), zelenina, olivy, ovoce (zejména hroznové víno a pomeranče) a především – olivový olej. Kréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě.


You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group