ikoktejl

  • Vychází Koktejl Special Léto

    Na stáncích od 28. června.

Chuťovky nejen pro horaly

Chuťovky

Každý kanton samozřejmě má i své speciality, ale obecně lze říci, že švýcarská jídla odpovídají nárokům zdravé výživy, přitom si je strávníci vychutnají všemi smysly a od stolu vstávají příjemně sytí. Dnešní padesátníci sice zažili dobu, kdy vařit podle domácích receptů nebylo „in“, ale netrvalo to dlouho. Dnes i tynejvyhlášenější restaurace ve Švýcarsku opět nabízejí tradiční jídla, jejichž kvality prověřil čas.



Řekni sýr...

...a každému se vybaví určitě alespoň ementál. Získal jméno podle údolí vkantonu Bern, kde se odedávna vyrábí. Na bochnících „děrovaného“ sýra si pochutnávali už římští císaři. Ale Švýcarsko se pyšní mnoha dalšími druhy sýrů. Gruy`ere nese jméno půvabné vesnice pod opevněným gotickým hradem. Z téhož kraje pochází i Reblochon, Tomme Vaudoise či Maréchal, zatímco na prvenství ve výrobě sýra Raclette si dělá nárok kanton Valais. Na sýrovou špičku patří také Tette de Moine, Brienz, Appenzeller, Tilsiter, Sbrinz a další.


Fondue nebo raclette?

Fondue se připravuje ze směsi sýrů – ideální je údajně polovina ementálu a polovina Gruy`ere, ale existuje i řada jiných neméně chutných kombinací. Speciální kotlík se vytře stroužkem česneku, nalije se do něho půl litru suchého bílého vína a to se na sporáku zahřeje. Pak se přisype nastrouhaný sýr (asi 600 g) a míchá se, až se téměř rozpustí. Potom se přilije škrobová moučka rozmíchaná v troše vína, třešňová pálenka, podle chuti citronová šťáva, muškátový oříšek a pepř. Hotové fondue v kotlíku se postaví na ohřívač s regulovatelným plamínkem a hosté si v něm namáčejí kousky chleba napíchnuté na delší vidlici. Komu chléb spadne do kotlíku, měl by zaplatit rundu.

Raclette se připravuje ze stejnojmenného sýra, který se rozpustí speciálním ohřívačem přímo na řezu. Porce roztaveného sýra se popepří a podávají s uvařenými brambory ve slupce, kyselými okurkami, cibulkami a bílým vínem.


Po vinařských stezkách

Švýcarské vinice dávají bohatou úrodu, ale zdejší vína se téměř nevyvážejí, protože domácí produkce se doma také vypije. Réva se pěstuje zejména u Ženevského a Neuch^atelského jezera, v Ticinu, v italské části Graubündenu, ve Fribourgu a ve Valaisu. Ve Visperterminenu se rozkládají nejvýše položené vinice v Evropě. Když si dáte bílé víno značky Fendant, Dézaley, St. Saphorin nebo červené Dôle, Merlot či Heida, ochutnáte to nejlepší.


Bramborová medaile

Nejoblíbenějším jídlem z brambor jsou švýcarské rösti. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na speciálním struhadle na hrubé nudličky. Na pánvi se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme brambory, osolíme a promícháme. Poté je stlačíme vařečkou tak, aby tvořily souvislou vrstvu, a zvolna je opékáme pod poklicí dozlatova asi 10 minut z obou stran.


Sladká tečka

Švýcaři sladkosti milují. K nejoblíbenějším patří engadinský ořechový dort s náplní ze zkaramelizovaného cukru, smetany, medu a vlašských ořechů. Výtečný je také mrkvový dort s mandlemi, třešňovicí arumovou polevou, velmi známé jsou basilejské medové perníčky s kandovanou citronovou a pomerančovou kůrou. Pod názvem meringue se skrývají velké sněhové pusinky s dvojitou šlehačkou. Vermicelle je sladké pyré z kaštanů protlačených do tvaru špagetek, polité pálenkou a sešlehačkovou čepicí.


Jiný kraj, jiný mls

Polenta z kukuřičné krupice je specialitou v kantonu Ticino. Krupice se vaří zhruba hodinu za stálého míchání v osoleném vývaru. Ze vzniklé hmoty se vytvaruje koláč asi 1,5 cm vysoký, jenž se nechá usušit a pak se krájí na kostky. Polenta se dává jako příloha k masu, ale může se jíst i samostatně, třeba politá smetanou.

Polévka alpských pastevců z Fribourgu je vlastně eintopf s nejrůznější zeleninou, fazolemi, brambory, makarony, smetanou a strouhaným sýrem. Podávala se jako hlavní jídlo.

Eglifillet neboli filetky z okouna opečené na másle a posypané petrželkou nebo plátky restovaných mandlí ochutnejte u Ženevského či Neuch^atelského jezera.

Brisolée je podzimní valaiská dobrota, jež obsahuje pečené kaštany, jablka, hroznové víno, sýry a plátky sušeného masa. Zapíjí se mladým bílým vínem.

Bílá klobása ze St. Gallen se dělá výhradně ztelecího masa a je znamenitá.

Když si objednáte bernskou mísu, přinesou vám vařený hovězí jazyk, vepřové koleno, uzené, špek, klobásky, horkou morkovou kost a to vše na dušeném zelí či fazolových luscích.

Rizoto má trochu jinou konzistenci, než jsme u nás zvyklí. Je vlhčí, protože rýže se zalévá vývarem nebo vínem a strouhaný sýr se do ní vmíchá už během vaření. Dělá se kaštanové, hřibové, špenátové i rizoto ochucené koňakem a šampaňským.


Švýcarské kulinární vynálezy


Maggi nese jméno po mlynáři z kantonu Thurgau Juliovi Maggim (žil v druhé polovině 19. století), který založil stejnojmennou potravinářskou firmu. Rozpustné kostky bujonu a polévkové koření pronikly do celého světa.


Müsli se jedlo ve Švýcarsku dávno předtím, než se z něho stala světová móda. V původním předpisu se ovesné vločky namočily přes noc do vody, ráno se k nim přidala citronová šťáva, nastrouhané neloupané jablko, kondenzované mléko a posekané oříšky.


Sušené maso (Bündner Fleisch nebo Viande Sechée) se dělá výhradně z kvalitního hovězího, které se nejprve marinuje v kořeněném slaném láku, pak se lisuje a suší na horském vzduchu. Krájí se na tenoučké plátky.


Rivella je limonáda ze syrovátky, kterou ale v nápoji vůbec nepoznáte. Prodává se v láhvích ve třech barvách – modrá je bez cukru, červená je přislazená a zelená má příchuť zeleného čaje.


Roggenbrot je speciální tmavý chléb, který se kdysi pekl v peci pro celou vesnici a pak jej hospodyně dva měsíce sušily napolicích v kuchyni. Menší podlouhlé bochníčky se krájejí na tenké krajíčky.


Instantní kávu ve firmě Nescaffé také začali vyrábět jako první ve Švýcarsku a mléčná čokoláda je

kapitola sama pro sebe.


Kde se najíst a napít

restaurace Harmonie

Jedna z nejstarších tradičních restaurací v srdci Bernu, leží pár kroků od hodinové věže Zytglotte. Ochutnejte delikatesu podniku sýrové fondue a jiné švýcarské speciality. www.harmonie.ch

restaurace Altes Tramdepot

Nejen milovníci piva ocení restauraci s krásným výhledem na Bern. Na vlastní oči tu uvidíte, jak se dělá místní

pivo Tram Beer. www.altestramdepot.ch

restaurace Schwellenmätteli

Stylový podnik s krásnou terasou přímo nad řekou Aare v Bernu. Když je hezky, můžete se opalovat na lehátku a popíjet lahodný drink. www.schwellenmaetteli.ch

další kontakty pro labužníky

www.hotel-primavera.ch, www.chesery.ch,

www.walliser-spycher.ch, www.zumsee.ch, www.klevenalp.ch, www.castelgrande.ch, www.montebre.ch, www.hotel-schiff.ch

sestavila Barbora Literová


You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group