ikoktejl

Jaguár

 Jaguár (Panthera onca) je nebezpečná šelma. V přírodě se člověku vyhýbá, ale v zoologických zahradách neváhá zaútočit. Před třemi lety usmrtil ve vídeňské zoo ošetřovatelku, která si nezavřela takzvaný šupák do výběhu. Jaguár vyběhl, když začala uklízet. Ani ředitel, který byl náhodou poblíž, tomu nemohl zabránit. Sám utrpěl zranění rukou.

 

 
Jaguár
 

Napsal a vyfotografoval Vladimír T. Jiroušek

 

 

 

Jaguár je kočkovitá šelma, které také hrozí vyhubení. Nepředpokládám, že vyspělí čtenáři Koktejlu nosí jaguáří kožichy. Ale nejsem si tak jistý, zda nekonzumují hamburgery, kvůli kterým jsou káceny deštné lesy, aby bylo dost pastvin pro dobytek. Jako člověk, který pije kávu a občas si vezme i kousek čokolády, se stydím napsat, že na úbytku původního prostředí, kde žije jaguár, má podíl i zakládání kávových a kakaových plantáží.
 
Jsme zkrátka agresivní druh a stále více spotřebováváme. Bylo by ale škoda, kdyby jaguár kvůli člověku z přírody zmizel.
 

 

 

 

Největší v Novém světě
  
Jaguár je největší kočka Nového světa. V přírodě je blízko ohrožení, prakticky jediným nepřítelem je člověk, který ho loví pro kožešinu. Výjimečně jej může zabít velká anakonda nebo velký kajman, ale jaguár zase loví jejich odrostlá mláďata. Největší hrozbou pro jaguára je však ztráta původního prostředí – devastace deštného pralesa.
 
Tato šelma žije skrytě v deštných lesích, vystupuje až do výšky 1700 metrů nad mořem. Obývá také záplavové oblasti, pastviny a suché lesy. Na rozdíl od jiných velkých koček se nevyhýbá vodě a výborně plave. Ostatně kromě suchozemských živočichů loví i ryby, které tlapami vyhazuje z vody. Indiáni věří, že je láká ocasem, kterým mrská nad vodou.
 

V porovnání s jinými stejně velkými kočkami má velmi silné čelisti a při útoku špičáky často proniknou lebkou kořisti. Farmáři jaguára nemají rádi, protože loví i domácí zvířata. Někde skutečně žije i poblíž lidských obydlí. Aktivní je ale hlavně v noci, jinde převážně za soumraku. Jaguáři žijí samotářsky, vyhledávají se pouze v době páření. Teritoria si označují močí a seškrabují kůru na stromech.

 

Jaguár je často zaměňován s levhartem, obě kočky mají podobné zbarvení kůže. Zbarvení jaguára se liší od levharta charakteristickými skvrnami uvnitř rozet. Také má zavalité podsadité tělo, mohutnou hlavu, krátké přední nohy a kratší ocas. Často se vyskytuje v černé formě – melanický jaguár, kůže je abnormálně tmavá, často prosvítají černé skvrny. Černá mláďata se rodí i normálně zbarveným rodičům spolu s normálně vybarvenými.
 

 

 

 

Vidět ho, mít štěstí
 
Vidět jaguára v přírodě je výjimečné štěstí. Je to téměř nemožné. Toulali jsme se v Kostarice nedotčenými lesy a doufali, že nějakého uvidíme. Marně. V národním parku Corcovado jsme spali pod širákem a za svítání nás vzbudil mohutný řev. Nebyl to však jaguár, jak se přátelé domnívali, ale vřešťani. Jaguár ani v tomto odlehlém národním parku se příliš hojně nevyskytuje.
 

Během 60. a 70. let minulého století bylo každý rok pro kožešiny zabito asi osmnáct tisíc jaguárů. Pod tíhou protestů poptávka po kožešinách klesla. Dnes je nejvýznamnější hrozbou tedy odlesňování.

 

Historicky žil jaguár od jihozápadu Spojených států po severní Argentinu. V Kalifornii byl poslední jaguár zabit v roce 1860. V Arizoně byl poslední jaguár spatřen koncem roku 1980 a v Novém Mexiku v roce 1998. Jsou reálné obavy, že tato krásná šelma zmizí i ze Střední Ameriky. Proto některé země zřídily pro záchranu jaguárů národní parky. Zoologická zahrada v San Jose má za městem chovné zařízení pro jaguáry. Poslední silné populace jaguárů jsou v Pantanalu v západní Brazílii a v oblasti Chaco v severní Paraguayi.
 

V zoo se jaguár dobře rozmnožuje, ale až na výjimky tu nejsou chovány geneticky čisté poddruhy.

 

 

 

A jak pomoci?
 

Nejúčinnější je pomoc finanční, za sebrané prostředky se organizují náročné projekty. Jsou vykupovány územní celky, kde je zajištěna kočkám plná ochrana. Ale i přes přísnou ochranu například v Kostarice pytláci dál loví jaguáry pro kůži. Osobně si nedovedu představit, jak je možné tak plaché zvíře vystopovat.

 

 

 

Poddruhy jaguára

 

* Jaguár arizonský (Panthera o. arizonensis) – obýval jihozápad USA a severozápadní Mexiko, je však již vyhubený.

 

* Jaguár středoamerický (Panthera o. centralis) – obývá Střední Ameriku od Yucatánu až po Kolumbii.

 

* Jaguár mexický (Panthera o. hernandesii) – obývá západní pobřeží Mexika, je velmi vzácný.

 

* Jaguár brazilský (Panthera o. onca) – obývá pralesy Amazonky a Orinoka.

 

* Jaguár paraguayský (Panthera o. palustris) – žije od Argentiny po jižní Brazílii, Paraguay a jih Bolívie.

 

* Jaguár peruánský (Panthera o. peruviana) – obývá Peru, Ekvádor, Bolívii, je vzácný.

 

* Jaguár texaský (Panthera o. veraecrucis) – obýval Texas a Louisianu, byl vyhuben.

 

* Jaguár yukatánský (Panthera o. goldmani) – obývá jihozápadní Yukatán v Mexiku, severní Guatemalu a Belize.

 

* Pantera o. paraguensis – obývá Paraguay.

 

 

 

Jaký je jaguár

 

* Tělo má dlouhé 120 až 180 cm, je vysoký 68 až 76 cm. Váží až sto kilo.

 

* Samice jsou dospělé zhruba ve dvou letech, samec o rok až dva později.

 

* Rodí jedno až čtyři mláďata, která kojí do šesti měsíců. S matkou ale zůstávají až dva roky.

 

* Dožívá se 11 až 12 let, v zoo až 20 let.

 

* Jídelníček tvoří až 85 živočišných taxonů. Loví jeleny, kapybary, pekari, paky, aguti, pásovce, želvy, kajmany. Uloví i mnohem většího tapíra.
 
Březen 2007
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group