ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Belgické pralinky z Čech

Slávu belgických pralinek nešíří v Česku jen Belgičané, ale i samotní Češi – manželé Bachurovi z Ostrova. Lahodné kousky nejrozmanitějších tvarů pak lze ochutnat v čokoládovém království v centru Karlových Varů.
 
Belgické pralinky z Čech

 

Napsal a vyfotografoval  Jan Borecký

 

Útulný obchůdek s působivou atmosférou s hlavičkou Koruna Pralines patří k nejprestižnějším v České republice. Nabízí se tu špičková kvalita, která je ostatně s belgickými pralinkami spojena. Nabízejí se tu pralinky všemožných druhů a tvarů a ve vzduchu se nese neopakovatelná vůně delikátních náplní.

Pralinky vynalezl šéfcukrář francouzského maršála hraběte du Plessis-Praslina mistr Lassagne. Sláva ovšem patří jeho pánovi. Lassagne ale založil v belgickém městě Montargis (v době vzniku unikátních bonbonů byla Belgie provincií Francie) dům pralinek, který tam stojí dodnes.
 
Ale jak se dostaly belgické (původně francouzské) pralinky do Karlových Varů?
 
V městečku pod Krušnými horami, v Ostrově, si v roce 1991 otevřeli manželé Nataša a Lubomír Bachurovi cukrárnu Koruna. Po čase je přestala samotná cukrářská výroba zajímat a začali se zabývat čokoládou. Vyráběli vlastní čokoládové pralinky ručně nastříkané a potahované.
 

 
Pak měli možnost věnovat se rok v hotelu na Novém Zélandu cukrářské klasice i čokoládě. Poté strávili měsíce v jedné kolébce pralinek u mistra Jackyho Vergoteho v Bruggách, kde získali jeho receptury, a bylo rozhodnuto. Po návratu začali investovat do vlastní firmy. Pralinky vyrábějí podle belgické receptury. V současnosti jsou české belgické pralinky nabízeny v patnácti prodejnách v České republice.
 
„Pokud chceme dělat svou práci na dobré úrovni, musíme se neustále zdokonalovat a vzdělávat. Z Belgie odebíráme časopisy a získáváme literaturu o čokoládě, navštěvujeme veletrhy, kde se dovídáme spousty nových věcí, navazujeme nové a rozvíjíme dřívější kontakty,“ říká Lubomír Bachura.
 
Několikrát do roka objednává nové formy na čokoládu, aby držel krok s dobou. V současné době si mohou mlsouni pochutnat na šedesáti druzích belgických, respektive českých dutých figurek, osmdesáti druzích pralinek a případně sezonních výrobcích – vánočních, velikonočních, ke Dni matek, anebo na svatého Valentýna.
 

Na každou pralinku je záruka nejméně čtrnáct dní, podle druhu náplně, na některé až měsíc nebo dva. Nataša Bachurová k tomu se šibalským úsměvem dodává: „Bez čokolády nejsem ani jeden den. Kvalita se musí kontrolovat, což ochotně podstupuji.“

 

O pravých belgických pralinkách

* Čokoládu zřejmě jako první popíjeli Aztékové. Do Evropy ji přivezli až Španělé v 16. století.

* Zakladatel výroby belgických pralinek přišel do Belgie ze Švýcarska. S sebou přinesl preciznost jejich zpracování a důraz na kvalitu – Jean Neuhaus si v roce 1857 otevřel lékárnu, kde kousky čokolády doplňovaly a oživovaly

běžný sortiment. S čokoládou dál experimentovali jeho syn i vnuk a přivedli pralinky, dnes označované jako

belgické, k dokonalosti, a firma se začala zabývat výrobou čokolády.

* Za nejvýznamnějšího současného výrobce belgických pralinek se považuje společnost Godiva. Její výrobky mají nezaměnitelnou chuť, tomu odpovídá i cena.

* Belgická čokoláda klade důraz na kvalitu, jemnost a perfektní zpracování. Belgičané pečlivě hlídají výrobní procesy. Pyšní se tím, že na rozdíl od jiných výrobců v Evropě a ve světě používají výhradně kvalitní kakaové máslo.

* Část produkce pochází v Belgii z malých rodinných firem, kde se recepty rodí a střeží jako rodinné stříbro.

* Belgičané dokonce vynalézají nové chutě pralinek ve spojení s významnými společenskými událostmi: narození následníka, svatba někoho z panovnické rodiny.

* Belgičané některé pralinky, vyrobené jen ke zvláštním příležitostem, archivují.

* Pralinky, tedy plněné čokoládové bonbony, se samozřejmě vyrábějí i v jiných zemích, kde také existují různé tradiční receptury. Belgické pralinky však tvoří v království čokolády svůj vlastní svět.
 
Duben 2007
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group