ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Pivo šlapačů cibule

Pivo šlapačů cibule
 
Text  Irena Páleníčková, foto Bayern Tourismus
 

Spojení slov Bavorsko a pivo určitě nikoho nepřekvapí stejně jako s pivem servírované klobásky, pečené vepřové koleno, popřípadě bramborák, který se od českého liší jen tím, že v něm chybí majoránka. Města Norimberk a Bamberg nabízejí zajímavý gastronomický výlet, zvláště v předvánočním období.

Na norimberském vánočním trhu najdete například slavné místní perníčky, které jsou v Bavorsku vánočním pečivem, ale narozdíl od našeho cukroví se jedí po celý advent, a když pak přejedete čtyřicet kilometrů na sever do historického Bambergu, seznámíte se s pivní tradicí, za kterou by se nemusel stydět ani Heineken. Je totiž stará tisíc let.
 
 
TEKUTÁ ŠUNKA
 
Místní specialita Rauchbier, uzené kouřové pivo, napoprvé svou chutí dost překvapí. Chuť této tmavé měděně zbarvené třináctky je specifická a s přezdívkou „tekutá šunka“ nezbývá než souhlasit. Z deseti bamberských pivovarů ji vyrábějí dva: Brauerei Spezial, oblíbený mezi místními, a převážně cizinci navštěvovaný Schlenkerla. Tento pivovar ve své pivnici točí pivo přímo ze sudů a navíc připravuje na pivu i vynikající pečená vepřová kolena, která se na jazyku přímo rozplývají. Objednat si je můžete jak s brambory, tak i s dušeným kysaným zelím, které je okořeněné bobkovým listem, novým kořením a ozdobené zelenou petrželkou. Pivovar Schlenkerla přidává pivo i do vlastních klobásek. A bavorské klobásky stojí za to nejen ochutnat, ale i prozkoumat kvůli jejich proměnlivé délce, od několika centimetrů až po nedávných rekordních šestnáct metrů!
 
Před šesti sty lety by většina pivovarů vařila podobné uzené pivo jako pivovar Schlenkerla, jehož pivo vděčí za svou příchuť sladu sušenému nad otevřeným ohněm. Dřív se tak sušil veškerý slad. A pověst vypráví, že první výrazný rauchbier vznikl kvůli požáru v pivovaru, chudý sládek totiž nechtěl ohořelý a vyuzený slad vyhodit. Pivo bylo v Bambergu tak oblíbené, že ve středověku bylo vydáno nařízení, aby se slad dělal pouze z ječmene. Hrozilo totiž nebezpečí, že se všechna pšenice a žito spotřebují na pivo a nebude z čeho péct chléb. A v Bambergu umějí upéct vynikající tmavý hutný žitný chléb.
 
KOLÁČ S CIBULÍ
 
Na listinu kulturního dědictví UNESCO se ale město dostalo díky četným hrázděným stavbám, které nebyly zničeny bombardováním (jako většina německých měst), a díky zachovanému středověkému rozdělení města do tří čtvrtí, z nichž je z kulinářského hlediska nejzajímavější zahradnická. Přestože se jedná o lukrativní stavební parcely u centra, ještě dnes zde rostou brambory-rohlíčky, koření a především cibule. Cibulová nať se musí před sklizní včas sešlápnout, aby se živiny stáhly dolů do cibule, a tak si Bamberžané svou dávnou přezdívku „šlapači cibule“ stále zaslouží.
 

Není proto divu, že jedním ze zdejších typických jídel je cibulový koláč. Ještě teplý vám přijde vhod i při předvánoční procházce „Cestě po betlémech“, kterou organizuje místní turistická informační centrála. Od adventu do masopustu bývá po městě totiž vystaveno přes dvacet betlémů, kterými se chlubí jak příslušníci spolku betlémářů, tak i místní muzeum betlémů (největší betlém je patnáct metrů dlouhý a jeho sochy jsou přes metr vysoké). Jejich instalace vždy reaguje na současné události, a proto je možné, že letos na některém z nich ponesou tři králové Ježíškovi jako dar právě onu superdlouhou rekordní bavorskou klobásu.

 

MÍSTNÍ SPECIALITY

● Cibulový koláč, zwiebelkuchen, se připravuje snadno. Podušená cibule s opečenou slaninou se zalije smetanou a rozetře se na kynuté neslazené těsto — stejné, jako se například používá na švestkový koláč.

● Bílé klobásy jsou známou mnichovskou specialitou s dlouhou tradicí. Podle kroniky města Mnichova vznikla bílá klobása 22. února 1857 v restauraci „U Věčného světla“ (Zum ewigen Licht) na náměstí Marienplatz.

● Bavorsko se považuje za zemi, která vymyslela houskový knedlík. Ten se tu těšil velké oblibě už ve středověku.

● V roce 1313 byly poprvé písemně zmíněny norimberské bílé pečené klobásy (Rostbratwürste). Miloval je i Johann Wolfgang Goethe, který si klobásy vonící po majoránce nechal posílat poštou do Výmaru.

● Sedmdesátitisícový Bamberg vyrábí na padesát druhů piv a ve svém okolí má dalších devadesát pivovarů, čímž pravděpodobně drží evropské prvenství v hustotě pivovarů na obyvatele a kilometr čtvereční.

● Když je v Bavorsku řeč o „radi“, myslí se tím ředkev. Nejznámější druh se jmenuje „Münchener-Bier-Radi“. Ředkev pokryje denní potřebu vitaminu C pro dospělého člověka a je bohatá na vápník.

 
Prosinec 2008
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group