ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

PANDA ČERVENÁ

Ailurus fulgens

Velmi populární šelma. Jsou popsány dva poddruhy. Na rozdíl od pandy velké (KOKTEJL 4/97) se v posledních letech daří rozmnožování. Tak jako u ostatních ohrožených druhů je chov řízen týmem specialistů. je vedena Evropská a světová plemenná kniha. Pro oba druhy pand je typická zvláštní kůstka zvaná "pandí palec", která umožňuje uchopení bambusových trsů. Pandy mají jednoduchý žaludek a musí denně spotřebovat značné množství potravy. Pandy se páří od ledna do března, obvykle se dvě mláďata rodí v červnu a červenci. Dospívají v osmnácti měsících, nejdelší dosažený věk pandy červené v péči člověka je 13 let a 5 měsíců.


Ailurus fulgens
Panda červená
Rozšíření:
Nepál, severní Myanmar (Barma), jižní Čína

Velikost:
tělo 510-635 mm, ocas 280-485 mm, hmotnost 3-6 kg

Biotop:
horské bambusové a rododendronové lesy (od výšky 1800 do 4000 m n. m.)

Biologie:
žije v párech nebo v malých rodinách; aktivní je převážně v noci, ve dne spí na stromech

Potrava:
bambusové výhonky, tráva, kořeny, ovoce, občas hmyz, vejce, malí ptáci a malí hlodavci

Stav v přírodě:
není znám, ale populace klesá

Stav v péči člověka:
stále více se daří rozmnožování, ve třiceti ZOO se ročně narodí asi 50 mláďat

Příčiny ohrožení:
ilegální lov, devastace biotopu

Stupeň ohrožení:
E - ohrožený

CITES - I.
duben 1998

powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group