ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

KORUNÁČ MODRÝ

Goura cristata

Velký holubovitý pták, vyniká nádhernou korunkou. Žije skrytě v nedostupných oblastech. V posledních deseti letech se stal předmětem obchodu a mnoho těchto ptáků bylo exportováno do Asie a Evropy. Další úbytky způsobuje postupné osidlování. Tito ptáci jsou loveni pro maso, a proto jsou v okolí vesnic vyhubeni. V noci hřaduje na stromech. Staví velká hnízda, do nichž snáší jedno velké bílé vejce, na kterém sedí 28-29 dnů oba rodiče. Mládě se začíná opeřovat 30.-36. den, do 41 dnů se na noc vrací na h nízdo, krmí jej oba rodiče. Ptáci dospívají po jednom roce, první vejce snášejí ve stáří 15 měsíců.

Rozšíření:
Indonésie - ostrovy, Batanta, západní Irian Jaya, Misool, Salawati a Waigeo, severozápadní Papua-Nová Guinea

Velikost:
660-750 milimetrů, hmotnost 1800-2400 gramů

Biotop:
nížinný deštný les, mangrove, bažiny a zaplavovaná území

Biologie:
žije v malých hejnech 2-10 ptáků

Potrava:
zrna, bobule, spadlé ovoce, larvy hmyzu a hmyz

Stav v přírodě:
není znám, ale populace klesá

Stav v péči člověka:
chován poměrně hojně, rozmnožování však uvádí pouze 12 světových ZOO

Příčiny ohrožení:
ztráta biotopu, lov na potravu, export do jihovýchodní Asie a Evropy

Stupeň ohrožení:
VU - zranitelný


CITES - II.
červenec - srpen 1998
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group