ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

KORUNÁČ KRÁLOVSKÝ

Goura victoria

Popsány jsou tři na první pohled shodné druhy. Rozlišovacím znakem je kresba a struktura korunky. Korunáč královský je nejkrásnější. Úbytek těchto ptáků v přírodě je způsoben nadměrným lovem pro export a ztrátou původního biotopu. Domorodci je loví pro maso, proto jsou vyhubeni především v okolí lidských sídlišť. Do velkých hnízd snášejí pouze jedno vejce, na kterém sedí 30 dnů, mládě krmí 13 týdnů. Mladí samci se začínají dvořit samicím ve věku 17 měsíců. V zoologických zahradách jsou atraktivními chovanci, ale metodika rozmnožování se teprve vyvíjí.

Rozšíření
- severní pobřeží Papuy-Nové Guiney

Velikost
- 660-740 mm, hmotnost 2384 g

Biotop
- nejčastěji nížiny do výšky 400-600 m n. m., močály, lesy ságových palem i suché lesy

Biologie
- žije v malých hejnech 2-10 ptáků

Potrava
- semena, zrna, bobule, spadlé ovoce

Stav v přírodě
- není znám, ale populace klesá

Stav v péči člověka
- chován poměrně vzácně, rozmnožování uvádí pouze tři světové ZOO

Příčiny ohrožení
- ztráta biotopu, lov na potravu, v posledních letech se stal předmětem obchodu

Stupeň ohrožení
- VU - zranitelný


CITES - II.
červen 1999
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group