ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Jak vyrobit kámen mudrců

Jak vyrobit kámen mudrců
 

Přesný návod k výrobě esence, díky níž lze transmutovat prvky, znalo podle legend jen několik lidí, kteří si své tajemství vzali do hrobu. Avšak cena zlata na světových trzích stále roste, a tak si jeho výrobu můžete sami vyzkoušet na zámku v Moravské Třebové. Nedávno tu totiž byla otevřena alchymistická laboratoř slavného Mistra Bonaciny.

●●●
 
 

Mistra Marcuse Eugenia Bonacinu pozval na svůj zámek Ladislav Velen ze Žerotína před zhruba čtyřmi sty lety jako svého dvorního lékaře, alchymistu a astrologa. Právě jeho působení na zámku, ale také historii alchymie v českých zemích připomíná nová expozice, vpravdě multimediální a interaktivní, jak se dnes říká.

„Zámek musí být sexy, musí mít drajv, nechceme jen vitríny s popiskami,“ vysvětluje Miroslav Netolický z Městského úřadu v Moravské Třebové, která zámek spravuje. A čísla mu dávají za pravdu, protože po loňském otevření úžasné středověké mučírny se počet návštěvníků téměř zosminásobil. Je navíc jisté, že dál poroste, protože alchymistická laboratoř je více než lákavá.

●●●
 
První část expozice přibližuje nejstarší doklady města a zámku, k vidění je také unikátní tapiserie s motivy Ifigenie v Tauridě. Zde si můžete také hodit velkými kostkami se symboly ­zodiaku. Podle znamení, které vám padne, získáte darem příslušný lektvar. O patro výš už na vás čeká temně dokonalá alchymistická dílna. V koutě nad tajemnými listinami dřímá zaručeně pravý (ač umělý) alchymista, obklopený zkumavkami, křivulemi a dalším lučebným náčiním. Vše tu vypadá tak, jako by to zde před čtyřmi sty lety zanechal sám Mistr Bonacina.
 

„Snažili jsme se vyvolat dokonalou iluzi alchymistické laboratoře, takže jsme nevynechali jediný detail,“ poukazuje Miroslav Netolický na pavučiny a staletý prach pokrývající exponáty i samotného alchymistu. Dlužno dodat, že pavučiny nemají na svědomí snovací žlázy pavoučí, ale speciální sprej. Prachovou patinu získaly na zakázku vyrobené křivule zase vyválením v písku. Až se průvodkyně nebude dívat, tak můžete potají ochutnat sušenou netopýří krev (či co to je), již má alchymista v mističce. Bude-li vám připomínat chuť mleté sladké papriky, pak nemáte smysl pro okultismus. Ovšem cihly, ze kterých je vystavěna prubířská pec, jsou autentické, přenesené ze zámecké půdy.

●●●
 

Z okouzlení statickými artefakty vás vytrhne dataprojekce, která připomíná alchymii mystickou i každodenní. To už ale ke svým kouskům láká opravdový alchymista, který si pod renesančními arkádami rozbalil svůj krám. Jmenuje se Gorvin (někdy si však nechá říkat Petr Zavadilík) a má opravdu šikovné ruce: „Chemii jsem vystudoval, v chemii pracuji, a tak si můžu dovolit jednou za čas vyrobit nějakou tu alchymistickou kávu z dračího paznehtu.“ Kávu může odvážný návštěvník ochutnat, stejně jako řadu dalších lektvarů. A kde se takový alchymista pro zámeckou expozici shání? „No na internetu. Našla si mě tam vedoucí zámku, slovo dalo slovo, a já teď na arkádách dávám návštěvníkům ochutnat elixír mládí,“ směje se Gorvin. A tak ochutnejte, počkejte, až Gorvin před vašima očima zapálí vodu, a pak se ho zeptejte na přeměnu prvků ve zlato. Určitě vám poradí, ostatně knoflíky na jeho alchymistickém hábitu představují právě principy transmutace prvků a kamene mudrců.

Text Michal Dvořák, foto Marek Wágner

 

Zámek Moravská Třebová

Otevírací doba: v červnu od úterý do neděle 10.00–16.00. V červenci a srpnu do 17.00. Více na www.zamekmoravskatrebova.cz.
 

Vstupné do jednotlivých expozic: Mučírna: plné 50,- Kč, snížené 30,- Kč, Měšťanský životní styl v 17. –20. stol.: plné 50,- Kč, snížené 30,- Kč,

     Jak se žilo na venkově: plné 20,- Kč, snížené 10,- Kč

     Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny: plné 50,- Kč, snížené 30,- Kč

     Rodinné vstupné: 150,- Kč/expozice

S Olomouc region Card je vstup do všech expozic zdarma.

Na zámku je nově otevřena kavárna, kde můžete v klidu popít elixíry lásky, síly či štěstí, nebo si vychutnat mnoho druhů káv.

Ty nejmenší potěší přítomnost dětského hřiště.
 
Červen 2008
powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group