ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Když Češka vaří Řekům

 

gastronomieNapsala Jana Soukupová, ilustrace Dalibor Nesnídal, foto: sxc.hu

 

 Postavena před realitu mrňavé řecké vesnice jsem se, myslím, jakž takž osvědčila. Sousedi i sousedky jsou ke mně milí – naštěstí neměli nikdy možnost poznat mě jako kuchařku, klesla bych v místním bodování nenapravitelně pod nulu.

¨

 

Otázka „Tak co dnes vaříš?“ je pro místní hospodyně každodenním prestižním tématem, ale i projevem, že vás jaksi berou, a zároveň zkouškou, zda si to zasloužíte. Pochopila jsem, že můj dar hbitě otočit řeč jinam nebude stačit navěky. Nemohu každý den odpovídat stylem: „Dneska udělám… Ach! Bože! Jak se ti daří vypěstovat tak obrovské dýně?!“ A tak jsem se dala do bádání. Jak uvařit bez dřiny a velké ztráty času něco, co bude Řek považovat za domácí jídlo. Výsledkem bylo překvapení, kolik kouzla skrývá jednoduchost mnoha pokrmů – žádné cibulkové základy, žádná jíška, žádné zbytečné zahušťování moukou. Hurá. Žádné pálení žáhy. Kdo si chce v Řecku odpočinout od grilovaných a smažených jídel a okusit domácí kuchyni, měl by se vyhnout taverně a najít klasickou restauraci s nabídkou majireména (doslova „vařená“). Trochu se podobá závodní jídelně, kde si ukážete na některou z mnoha vaniček s jídlem, vystavených za pultem. Pochutnáte si a oprostíte se od mylného turistického dojmu, že Řekové nejedí těstoviny nebo rýži, vařené maso a omáčky (ovšem řidší a podstatně „lehčí“ než ty naše), a že brambory znají jen jako hranolky. Co budete obtížně hledat v jakémkoli stravovacím zařízení, je fasoláda.

 

gastronomie2

 

S její „správnou chutí“ je to jako u nás s bramboračkou. Děláte ji stejně jako maminka nebo sousedka a nikdy to není to samé. A každá hospodyňka je pyšná na tu svou (já už taky, že to ale trvalo). Fasoláda je z našeho pohledu hodně hustá fazolová polévka, v Řecku jde o hlavní jídlo, ceněné nejen jako zdraví prospěšné, ale také jako důležitá část jídelníčku během postního období. Tajemství každého hrnce fasolády je v chuti a náladě toho, kdo ji dělá. Můj nejnovější kuchařský kousek je vařit s fazolemi i snítku máty. Sousedka mě poučila, že neovlivní chuť, ale zato zmírňuje jisté následky tohoto jinak velmi zdravého pokrmu. Velikost snítky dosud zkoumám. Pět lístků na čtyři porce bylo zřejmě málo…


powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group