ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Za přátelskou velrybou

 

velrybyText Saša Dlouhý

 

Při hledání atraktivní lokality, kde je možné natáčet velryby, bez nějakého váhání padla volba na Argentinu s dlouhým pobřežím Atlantiku. Argentinská Patagonie je ideální místo pro výpravu za velrybou jižní.

 

Po dlouhých jednáních se nám podařilo získat povolení natáčet v chráněné přírodní rezervaci poloostrova Valdés. Ubytováváme se v městečku Puerto Pirámides, pojmenovaném podle majestátních skal pyramidálního tvaru. Na každém kroku tu cítíme, že život je zde ovlivněn mořem a především velrybami. Velrybami jižními. Velrybu jižní nazývali staří velrybáři Right Whale, čili pravou velrybou, jelikož byla ideální pro lov. Mrtvé tělo zůstávalo ležet na hladině i několik dnů a bylo proto možné pohodlně zpracovat až sto tun jeho váhy při délce kolem patnácti metrů. Po přijetí zákonů na ochranu této velryby se začala nazývat Franca, což ve španělštině znamená svobodná či volná. To, že je toto pojmenování skutečně výstižné, poznáváme okamžitě, jakmile se k ní v následujících dnech přiblížíme. Po zkušenostech s vorvani čekáme, že se velryba ihned zanoří a my si kvůli kalné vodě odneseme maximálně dojmy ze zahlédnutí tvaru jejího těla nad hladinou, ale ona nejenže nikam neutíká, dokonce se natáčí k lodi a s vystrčenou hlavou si nás zvědavě prohlíží. Postupně dostáváme možnost natočit velké množství naprosto unikátních situací včetně velrybí kopulace. Daří se nám dokonce spřátelit se s jedním mladým samcem tak, že na nás několik dní čeká vždy na stejném místě. Když se potom u něj ve vodě střídáme, nervózně již pokaždé vyhlíží s vystrčenou hlavou dalšího kamaráda, který se na zádi člunu připravuje ke vstupu do vody. Jednou se nám ho podaří vyplašit bublinami z otevřeného okruhu, záběr z podhledu s jeho obrovskou siluetou snad za to malé vylekání stojí.

 

MEZI JEDY A BAKTERIEMI

Radost ze setkání s těmito majestátními tvory nám kalí jen pohled na velké množství uhynulých velryb na plážích i ve vodě. Na první mrtvé mládě velryby jsme narazili hned první den na Valdésu, u další mrtvé velryby projevují svou zhovadilost nějací lidé tím, že u ní pózují pro snímek do rodinného alba. Ačkoli už velrybám nezpůsobují smrt harpuny rybářů, jak tomu bylo ještě nedávno, člověk má na jejich úhynu stále zásadní podíl. Ze skládek a z průmyslových odpadních vod pronikají do vody jedy a bakterie, které se množí v kvetoucích vodách. A i v tak přísně chráněné rezervaci, jakou je ta, ve které právě pobýváme, se nacházejí velké zelené plochy pokryté vodním květem. Chaluhy a rackové vyklovávají ze zad velryb maso, přičemž jim do těla zanášejí smrtící virus. Především mláďata se kvůli tomu musejí častěji potápět a vyskakovat, aby ptáky zaplašila. Tím spotřebovávají výrazně více energie a slábnou. Sluneční žár velrybám kůži dál otevírá a do ran se dostávají bakterie z kvetoucí vody. Ty mohou kytovcům rovněž způsobovat vážné potíže nebo i smrt. Z vody se jedy dostávají také do mateřského mléka, kterého mláďata spotřebovávají až dvě stě litrů denně.

 

ROZVERNÉ LACHTANKY

Po nuceném odpočinku způsobeném vrtochy počasí se vydáváme natáčet lachtany jižní. Jejich kolonie o stovkách kusů potkáváme při našich vyjížďkách již od začátku. Doposud jsme je však nefilmovali ve vodě. Jediné obavy máme ze setkání se samci. Vzhledem k tomu, jak se chovají uprostřed svých harémů, si nejsme jisti, kdo by z případné konfrontace vyšel vítězně. Pod vodou ale jejich přítomnost poznáváme pouze podle toho, že se vždy všechny samice rozprchnou a vyklidí pole pro svého pána. Ten si nás pouze znechuceně prohlédne, usoudí, že nepředstavujeme pro jeho pozici žádné riziko, a zase odplave. Zato jeho partnerky jsou kamarádské až moc. Zvědavě okusují vše, co máme na sobě. Ploutve, kabely od kamery i hadice automatik. Naštěstí je jim agresivita geneticky cizí. V opačném případě by toho z nás mnoho nezbylo. Do rybářské vesnice na druhé straně poloostrova jsme vyrazili po veselé noci v baru ve stylu 60. let. Vliv hippies, kteří si místo oblíbili, je tu stále cítit. Osada vypadá jako kulisy k hranému filmu. Vyrážíme s místními rybáři točit pod vodu. Při sbírání mušlí dýchají pomocí dlouhé hadice uvázané okolo těla. Vzduch jim do ní dodává letitý kompresor na lodi, u kterého je olejový odér tím nejmenším problémem. S díky odmítám toto spojení s hladinou a raději sestupuji ke dnu s těžkými láhvemi. Přátelští rybáři místo toho, aby se věnovali své každodenní činnosti, se však celou dobu jen pitvoří před objektivem.

 

velryby2

 

OSTROV TUČŇÁKŮ

Před odletem do hlavního města jedeme do přístavního Puerto Deseado. Většina z přibližně deseti tisíc obyvatel se živí rybolovem. Mimořádná hojnost úlovků je dána deltou řeky Deseado. V době naší návštěvy však převážná část rybářských lodí odpočívala. Byl zákaz lovení ryb a příroda dostala čas pro přirozenou obnovu. Máme zajištěné povolení pro ojedinělou akci, přenocujeme na ostrově tučňáků, na který může během celého roku vstoupit jen velice omezený počet lidí. Tento malý kousek země obklopený mořem ještě před několika desítkami let sloužil jako základna lovců tuleňů. Stopy po těchto časech jsou vidět ještě dnes. Hromady kostí na březích nebo zrezivělé nádoby na vyváření zvířecího tuku. Dnes jsou zde tisíce tučňáků magellanských a tučňáků skalních. Na pevné zemi vyvádějí mladé, než se opět vydají do vln oceánu, ve kterých stráví převážnou část svého života. Naposledy kempujeme v přírodě a za úsvitu pořizujeme kýčovité záběry a fotografie probouzejících se ptáků. Pak odjíždíme na pevninu připravovat techniku pro cestu do Evropy.

powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group