ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Fast food po tunisku

 

fastfood2Text: Irena Páleníčková, foto: Jiří Páleníček

 

Co je tuniský fast food? Vezměte od všeho trochu, nakrájejte to a popřípadě osmažte nebo uvařte. Rozetřete pálivé papričky s česnekem, solí a olivovým olejem a vyrobte ohnivé ochucovadlo harissu.

 

Na závěr vše naládujte do nakrojené silné placky nebo zabalte do tenčí placky, eventuálně tím vycpěte bagetu. Ale je zbytečné, abyste to dělali sami. Všechno − omelette, chapatti, sandwich, burger, chawarna, schan, brik − je totiž v Tunisku hodně dobré a je toho velká a opravdu levná porce. Zajdete-li spolu s místními do neturistického fast foodu, zaplatíte od 1,2 do 2,4 tuniských dinárů, tedy asi 17 až 34 korun. V turistické zóně zaplatíte obvykle dvakrát tolik a přijdete o to pravé koření – nehraný kontakt s lidmi. Kuchařka v dokonale bílém plášti rozkrojila placku a na běžné ingredience včetně tuňáka položila chapatti připravené přímo před námi. Do rozšlehaného vejce zamíchala cibulku se zeleninou a nalila na stejnou plotýnku, na jaké se ve Francii dělají crepes. Chapatti ale zůstalo silné a malé. Než se opeklo po obou stranách, vedle nahřála již naplněnou omelette. Za stejnou cenu nabízela i pizzu à la Mahdia. Placka je to o něco větší, na ní harissa, lupení, cibulka, tuňák, nastrouhaný bílý slaný sýr (spíše tvaroh) a kroužky oliv. Vařila, brala peníze, usmívala se a její manžel zatím leštil jejich skleněnonerezovou prodejničku. Jiným druhem chapatti, nazývaným někde i brik, je válečkem rozválený bochánek těsta, potřený harissou a jedním nebo dvěma trojúhelníčky taveňáku, posypaný nadrobno nasekaným vejcem a tuňákem. Přeloží se napůl, okraje pevně stisknou k sobě a nasucho se opeče po obou stranách na plotýnce pro crepes. V městě Sousse se předem napečené, ne právě tenké placky o průměru asi 35 centimetrů vzhledem podobaly chapatti nejvíc, ale pro změnu jim říkali crepes (zatímco omeletám z města Mahdia burger). Placku naplnili podle našeho přání, přeložili, srolovali, obalili alobalem a vzniklý mohutný kornout plný gyrosu a zeleniny vydal za oběd pro dva.

 

 

 

fastfood

powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group