ikoktejl

Archiv vydání magazínu Koktejl

Rýžový svět

 

TEXT A FOTO: ALEXANDRA SYNAC

Táhne se více než tisíc kilometrů od východu k západu a svou zalidněností připomíná tento ostrov jedno velké město, jehož pouliční džunglí můžete bloumat celé dny. Navzdory tomu základ života místních lidí je v přírodě, s nohama zabořenýma ve vodě a rukama pečujícíma o rýžovou sklizeň. Ta je na Jávě alfou a omegou bytí a přežití. Četné aktivní nebo spící sopky, které se táhnou jako páteř podél ostrova, dominují překrásné vulkanické krajině. Je to právě dávná sopečná aktivita, které vděčíme za úrodnost tohoto místa. A tak rýžová pole a rozlehlé plantáže patří k Jávě stejně, jako její sopky či muslimské mešity.

ko1306 java dl

STOVKY LET STEJNĚ

Tradiční produkce rýže mě uchvátila. Jen samotné pohledy na terasovitá políčka padi (rýže) lemovaná banánovníky a kokosovými palmami, ztrácející se až za horizontem… Bujná svěží zelená je pastvou pro oči i duši. Tento druh krajiny se mi nikdy neokouká. Jávské rýžové terasy existují více než tisíc let a zdejší obyvatelstvo je na nich závislé. Nic se tu během staletí nezměnilo. Produkce rýže se zdá být naprosto imunní proti technologické či komunikační revoluci nebo ekonomickým výkyvům na burze, které otřásají naším světem. A tak je tradiční pěstování padi nejstarší živou kulturní památkou, kterou Jáva může nabídnout.

Pole jsou navzájem propojena sofistikovanými zavlažovacími systémy, které spojují i jednotlivé vesnice na stovky kilometrů a jeden bez druhého nemohou existovat. Přivést vodu do sušších oblastí nebo ji takticky odvést v období dešťů vyžaduje přátelskou spolupráci i dnes. Stejně tak se společně rozhoduje, kdy zasadit, či sklidit. Místní nám ale lámanou angličtinou vysvětlují, že mnohé hektary takto po staletí obdělávané půdy dnes musí ustupovat před rostoucími továrnami nadnárodních společností a privátními vilami plantážových lordů. Dozvídáme se, že podobný příběh se opakuje i na sousedním Bali, kde obchodníci v zájmu rozvoje turismu stavějí na padi polích, která jsou nyní již pod ochranou UNESCO, velké hotelové komplexy, obchody a jiná pozlátka. Naštěstí si mnozí uvědomují, že zachováním tradice padi polí turismus na Bali může jen získat, a tak dnes můžeme najít nejeden hotýlek, který bezprostřední zkušenost se životem na rýžových polích zprostředkuje.

JAKO POPELKY

Obyčejní Javájanci stráví většinu svého života s nohama ve vodě. Kam se rozhlédnu, podél stovek kilometrů naší cesty přes Jávu vždy někde někdo pracuje na vodním poli. Tu někdo potopen po kolena sází mladé klíčky padi a kousek dál je ženy s úsměvem, po kotníky v blátě, pečlivě třídí a odplevelují. Jinde rolník se svým nejsilnějším býkem připravuje bahnité pole teprve k sadbě. O pár kilometrů dál se celá vesnice podílí na sklizni již zralých klasů a v nejedné vesnici vidíme, jak jsou zralá zrnka padi rozprostřena na bavlněných plachtách na verandách, slepice a kohouti je důkladně třídí jako Popelčini holoubci a sluníčko suší. Až teprve oloupaná zrna beras (loupaná rýže) připravená k vaření koloběh ukončí. Koloběh může začít nanovo. Rýže roste pořád, sklízí se až třikrát do roka, a tak brodit se vodou je pro mnohé Javánce součástí každodenního stereotypu. Není se tudíž čemu divit, že je rýže nezbytnou součástí nejen zdejší každodenní stravy, ale také synonymem slova potrava. Neboť žádné indonéské jídlo není kompletní bez rýže. Během našeho pobytu v Indonésii jsme měli nasi (uvařená a oloupaná rýže) každý den. Začínalo se už u snídaně. Manžel s dětmi začínali den smaženou nasi goreng istimewa. Já zase spoléhala na lehkou kuřecí polévku soto ayam s rýžovými suchary nebo trochou čisté vařené nasi. Hned u prvního oběda, na který nás Andrei vzal do jednoho čistě vypadajícího bufetu kousek za Jakartou, jsme pochopili, že jídlo bez nasi opravdu není kompletní. Stejně tak na Jávě asi nenajdete pouličního prodejce, který by ve svém vozíčku na dvou kolech kaki lima, nenabízel vynikající nasi goreng nebo mie goreng, či bakso ayam (smažené kuřecí kuličky v těstíčku) s miskou nasi k tomu.

ko1306 java dl 1

 

Rýže není jen podstatou štědrého stolu živící četnou rodinu, je také podstatou každodenní náplně dne. Rýže je důvod, proč ráno vstát z postele, rýže je důvod, proč tolik Javánců může přežít a netrpět hlady. Rýže je částečně i důvod, proč Jáva prosperuje a vzkvétá. A tak náročný život ve vodě je zanedbatelná cena, kterou lidé musejí za své přežití platit.

Rolníci se s námi vždy loučili s obrovským úsměvem, a dál jako by nic pokračovali ve své práci. Než začne zase pršet, je třeba ještě vysadit další řádky a opodál zasadit nové sazeničky. Život na Jávě je jednoduchý. O nic víc než o přežití tu nejde. Miska bílého uvařeného zlata je často to jediné bohatství, co zde nejedna rodina má. To, a také život v naprosté sym-bióze se životadárnou vodou, bez které by náš život na Zemi nebyl možný.

powered by contentmap

You have no rights to post comments

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group