Grilované maso na špejli je oblíbený produkt pouličních stánkařů v Peru. Připraven může být z libovolného druhu masa, ale pokud chcete tu nejklasičtější variantu, zvolte hovězí srdce.
Ingredience1 hovězí srdce (možno použít i kuřecí či vepřové) Marináda: |
Postup přípravySrdce očistíme od tuku a blan a nakrájíme na kostky o hraně asi 3 cm, které následně naložíme do marinády. Na marinádu smícháme pastu z chilli papriček, drcený česnek, tlučený kmín, oregano, vinný ocet a olej. Dle potřeby osolíme a opepříme. Maso necháme marinovat nejlépe přes noc (minimálně ale dvě hodiny). Druhý den napícháme kostky masa po třech až čtyřech kusech na grilovací jehly. Rozpálíme gril a připravené maso grilujeme 3-5 minut z každé strany. Negrilujeme příliš dlouho, aby se maso nevysušilo a nebylo tuhé. Maso na ohni často potíráme zbylou marinádou. Podáváme s tortillami, bílým pečivem či bramborami a kukuřičnými klasy. |