ikoktejl

Štrůdl z Trentina

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Štrúdl je typickou pochoutkou Trentina, jeho kořeny jsou ale turecké. Turci, kteří v 17. století dobývali Evropu, nechali v Maďarsku svou sladkou stopu v podobě dezertu, jenž připomínal baklavu. Maďaři si recepturu upravili podle svého a zanedlouho se štrúdl dostal i na rakouský stůl. Trentino je proslulé pěstováním jablek a právě jejich kvalita je klíčová pro konečný kulinářský výsledek. Chcete-li se maximálně přiblížit originálu, doporučujeme zakoupit jablka s nálepkou Alto Adige, případně je nahraďte odrůdou Golden.

 

 

Ingredience

špetka soli
1 středně velké vejce
125 gr hladká mouka
25-30 ml vlažná voda
1 lžíce olivového oleje (ideálně extra panenský)

Ingredience pro náplň
750 gr jablka
60 gr krystalický cukr
1 lžička mleté skořice
25 gr piniové oříšky
50 gr rozinky
2 lžičky rumu
kůra z 1 citronu
100 g máslo
75 gr strouhanky

 

Postup přípravy

Začněte s přípravou těsta. Do mísy prosypte mouku a přidejte sůl, poté vejce, vlažnou vodu a nakonec olivový olej. Směs hněťte tak dlouho, dokud nevznikne konzistentní a elastická hmota. Vyformujte z ní bochánek, potřete ho olivovým olejem, zabalte do fólie a nechte ho na hodinu a půl v lednici odpočinout.

Mezitím naložte rozinky do rumu anebo do vlažné vody.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a míchejte, dokud směs nezesklovatí. Mezitím oloupejte jablka a rozkrájejte je na čtvrtky. Jablka dejte do mísy, přidejte cukr a pinové oříšky. Přisypte citronovou kůru, skořici a rozinky.

Rozpusťte trochu másla na mírném ohni a mezitím rozválejte na vlhké utěrce těsto do tvaru obdélníku. Těsto potřete rozpuštěným máslem s výjimkou okrajů a pokryjte strouhankou, na ni rozetřete jablečnou směs. Těsto zarolujte a dobře zpevněte okraje po stranách.

Plech vyložte pečící fólií, přeneste na ni štrúdl a potřete ho rozpuštěným máslem.

Štrúdl pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu cca 40 minut.

Hotový štrúdl můžete pocukrovat a servírovat ještě teplý.

You have no rights to post comments

Hledat recept

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group