Štrůdl z Trentina

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Štrúdl je typickou pochoutkou Trentina, jeho kořeny jsou ale turecké. Turci, kteří v 17. století dobývali Evropu, nechali v Maďarsku svou sladkou stopu v podobě dezertu, jenž připomínal baklavu. Maďaři si recepturu upravili podle svého a zanedlouho se štrúdl dostal i na rakouský stůl. Trentino je proslulé pěstováním jablek a právě jejich kvalita je klíčová pro konečný kulinářský výsledek. Chcete-li se maximálně přiblížit originálu, doporučujeme zakoupit jablka s nálepkou Alto Adige, případně je nahraďte odrůdou Golden.

 

 

Ingredience

špetka soli
1 středně velké vejce
125 gr hladká mouka
25-30 ml vlažná voda
1 lžíce olivového oleje (ideálně extra panenský)

Ingredience pro náplň
750 gr jablka
60 gr krystalický cukr
1 lžička mleté skořice
25 gr piniové oříšky
50 gr rozinky
2 lžičky rumu
kůra z 1 citronu
100 g máslo
75 gr strouhanky

 

Postup přípravy

Začněte s přípravou těsta. Do mísy prosypte mouku a přidejte sůl, poté vejce, vlažnou vodu a nakonec olivový olej. Směs hněťte tak dlouho, dokud nevznikne konzistentní a elastická hmota. Vyformujte z ní bochánek, potřete ho olivovým olejem, zabalte do fólie a nechte ho na hodinu a půl v lednici odpočinout.

Mezitím naložte rozinky do rumu anebo do vlažné vody.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a míchejte, dokud směs nezesklovatí. Mezitím oloupejte jablka a rozkrájejte je na čtvrtky. Jablka dejte do mísy, přidejte cukr a pinové oříšky. Přisypte citronovou kůru, skořici a rozinky.

Rozpusťte trochu másla na mírném ohni a mezitím rozválejte na vlhké utěrce těsto do tvaru obdélníku. Těsto potřete rozpuštěným máslem s výjimkou okrajů a pokryjte strouhankou, na ni rozetřete jablečnou směs. Těsto zarolujte a dobře zpevněte okraje po stranách.

Plech vyložte pečící fólií, přeneste na ni štrúdl a potřete ho rozpuštěným máslem.

Štrúdl pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu cca 40 minut.

Hotový štrúdl můžete pocukrovat a servírovat ještě teplý.

Tagy: Dezert Do 60 minut Evropská