Štrúdl je typickou pochoutkou Trentina, jeho kořeny jsou ale turecké. Turci, kteří v 17. století dobývali Evropu, nechali v Maďarsku svou sladkou stopu v podobě dezertu, jenž připomínal baklavu. Maďaři si recepturu upravili podle svého a zanedlouho se štrúdl dostal i na rakouský stůl. Trentino je proslulé pěstováním jablek a právě jejich kvalita je klíčová pro konečný kulinářský výsledek. Chcete-li se maximálně přiblížit originálu, doporučujeme zakoupit jablka s nálepkou Alto Adige, případně je nahraďte odrůdou Golden.
Ingrediencešpetka soli Ingredience pro náplň |
Postup přípravyZačněte s přípravou těsta. Do mísy prosypte mouku a přidejte sůl, poté vejce, vlažnou vodu a nakonec olivový olej. Směs hněťte tak dlouho, dokud nevznikne konzistentní a elastická hmota. Vyformujte z ní bochánek, potřete ho olivovým olejem, zabalte do fólie a nechte ho na hodinu a půl v lednici odpočinout. Mezitím naložte rozinky do rumu anebo do vlažné vody. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a míchejte, dokud směs nezesklovatí. Mezitím oloupejte jablka a rozkrájejte je na čtvrtky. Jablka dejte do mísy, přidejte cukr a pinové oříšky. Přisypte citronovou kůru, skořici a rozinky. Rozpusťte trochu másla na mírném ohni a mezitím rozválejte na vlhké utěrce těsto do tvaru obdélníku. Těsto potřete rozpuštěným máslem s výjimkou okrajů a pokryjte strouhankou, na ni rozetřete jablečnou směs. Těsto zarolujte a dobře zpevněte okraje po stranách. Plech vyložte pečící fólií, přeneste na ni štrúdl a potřete ho rozpuštěným máslem. Štrúdl pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu cca 40 minut. Hotový štrúdl můžete pocukrovat a servírovat ještě teplý. |