Španělský ptáček

Hodnocení uživatelů:  / 1
NejhoršíNejlepší 

mofongoŠpanělský ptáček podle chuti redaktora Koktejlu

 

 

Ingredience

Zadní hovězí nebo telecí

Vajíčko natvrdo

Slanina

Špekáček

Plnotučná hořčice

Sladkokyselá okurka

Cibule

Sůl

Pepř

 

Postup přípravy

Nakrájíme hovězí či telecí na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vnitřní stranu ptáčka potřeme hořčicí a následně přidáme okurku, slaninu, oloupaný špekáček a vajíčko natvrdo (každou ingredienci podle potřeby nakrájíme tak aby vše šlo srolovat do závitku) a následně zarolujeme. Aby se ptáček nerozpadával můžeme si vypomoci párátky k jeho spojení (svazování režnou nití nedoporučujeme, odstraňuje se z jídla hůř než párátko a může se stát, že na její zbytky nečekaně narazíte při konzumaci.) Takto zamotané ptáčky vložíme spojem dolů do pekáčku, do kterého jsme si předem nakrájeli cibuli. Pak již stačí jen podlít vodou případně vývarem a dát péct na 190–200 stupňů dokud hovězí nezměkne a výpek neudělá z vody chutný sos. Během pečení je dobré ptáčky otáčet a hlídat, aby nevyschla voda, respektive již sos. Po dopečení ptáčky vyjmeme a ze vzniklého sosu uděláme zahuštěním moukou omáčku, kterou můžeme zjemnit smetanou případně podle chuti dosolit či dopepřit. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Tagy: Hlavní chod Do 60 minut Evropská