ikoktejl

  • Vychází Koktejl Special Léto v ČR

    Na stáncích od 2. července

Savojské Sýry

napsala Jana Vlková

Sýry patří do francouzského kulinářství jako do české kuchyně knedlíky. Je jich nepřeberné množství druhů a liší se podle jednotlivých krajů. Pokud připočteme i ty vyráběné v rodinných farmách, je množství jejich druhů a podob prakticky nekonečné. Prostupují francouzskou kuchyní v nejrůznějších podobách, nejčastěji jako jeden z chodů mezi hlavním jídlem a zákuskem nebo zkrátka na závěr. Savojské sýry vznikají z mléka krav krmených v létě na pastvinách a v zimě senem, takže některé mívají ještě letní a zimní „poddruhy“. Velká přísnost také panuje v rasách chovaných krav. Zkrátka výroba báječných savojských sýrů je i dnes něco mezi uměním a alchymií, která ovšem využívá nejmodernější nerezové nádobíčko.

PORTSKÉ A JEHO PoRTo

napsala Irena Páleníčková vyfotografoval Jiří Páleníček

Druhé největší portugalské město Porto a jeho portské víno jsou jedním ze symbolů Portugalska, přestože výraz „sklenka portského“ evokuje představu anglického gentlemana v hlubokém křesle u krbu. Pro vás se může stát vzpomínkou na návštěvu tohoto přístavního města na břehu Atlantiku u ústí řeky Douro.

Ďábelské chutě

napsal a vyfotografoval Topí Pigula Portugalský jídelníček svou pestrostí připomíná směs vlivů, které na něj během historie působily. Od Římanů po Araby. Našince může potěšit, že selátko je tu jednou z pochutin, a milovník zdravé výživy zajásá nad „treskou na tisíc způsobů“.

Ponocný, nebo krysař?

Němečtí průvodci často zpestřují turistům zážitky tím, že je uvítají v dobovém kostýmu a představí se jako historická postava. Popularitu si získali například ponocní v Rothenburgu a ve Zhořelci, ale zejména paní ponocná v Mindenu, neboť žena je v této branži raritou.

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group