Na trupici na vyhlášené úhoře
- Kategorie: Gastronomie
- Vytvořeno 29. 4. 2007 19:11
Ryby a jastozi!
Číst dál... Přidat komentář
co se jí v Egyptě
- Kategorie: Gastronomie
- Vytvořeno 29. 4. 2007 18:58
Savojské Sýry
- Kategorie: Gastronomie
- Vytvořeno 28. 4. 2007 21:15
Sýry patří do francouzského kulinářství jako do české kuchyně knedlíky. Je jich nepřeberné množství druhů a liší se podle jednotlivých krajů. Pokud připočteme i ty vyráběné v rodinných farmách, je množství jejich druhů a podob prakticky nekonečné. Prostupují francouzskou kuchyní v nejrůznějších podobách, nejčastěji jako jeden z chodů mezi hlavním jídlem a zákuskem nebo zkrátka na závěr. Savojské sýry vznikají z mléka krav krmených v létě na pastvinách a v zimě senem, takže některé mívají ještě letní a zimní „poddruhy“. Velká přísnost také panuje v rasách chovaných krav. Zkrátka výroba báječných savojských sýrů je i dnes něco mezi uměním a alchymií, která ovšem využívá nejmodernější nerezové nádobíčko.
PORTSKÉ A JEHO PoRTo
- Kategorie: Gastronomie
- Vytvořeno 28. 4. 2007 15:53
Druhé největší portugalské město Porto a jeho portské víno jsou jedním ze symbolů Portugalska, přestože výraz „sklenka portského“ evokuje představu anglického gentlemana v hlubokém křesle u krbu. Pro vás se může stát vzpomínkou na návštěvu tohoto přístavního města na břehu Atlantiku u ústí řeky Douro.