ikoktejl

  • Vychází nový Special

    Objevte s námi Kanárské ostrovy v dalším vydání oblíbeného Koktejlu Special. Vychází 2. května!

Editorial Special Léto v ČR

SP1602 titulkaPřejít na články z Koktejlu Special Léto v ČR

Magie kolem i v nás

Nad mladoboleslavskou krajinou se snesla noc. Kamarádi tleskali a poskakovali do rytmu, každý podle své chuti a tempa. Uvnitř mě ale bylo ticho jako v chrámu. Posvátná chvíle. Dívala jsem se na žhavé uhlíky před sebou a cítila nepochopitelnou potřebu přejít ten ohnivý koberec, jenž před chvílí uhrabal zkušený instruktor. Uhlíky jsou nažhavené na 400 stupňů Celsia a pokud věříte v sebe, máte dostatek schopností přejít bez sebemenší úhony. Zakázala jsem si přemýšlet o tom, zda a jak je to možné… Vnímám jen svůj vnitřní hlas, který mi dal jasný povel: Běž! A tak jsem bosou nohou vstoupila do neznáma a prošla magickým prostorem sebepoznání, na jehož konci byla má ohněm neposkvrněná chodidla. Z tohoto rituálu, jehož intenzitu překonalo jen narození mé dcery, jsem si odnesla zásadní osvícení: „Čemu věřím, to dokážu, i když se to může jevit jako holý nesmysl.“

Česká republika je bohatá na magická místa, kde lze zažít nezapomenutelné. Vybrali jsme pro vás zajímavosti, které vás mohou inspirovat při objevování naší země i sebe samých.

Krásné léto, ať vám slunce svítí.

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka

Editorial Special Švýcarsko

SP1601 titulkaPřejít na články z Koktejlu Special Švýcarsko

To pravé je uvnitř

Jsem v čokoládovně Lindt a naslouchám mistru chocolatiérovi. Vypadá přesně tak, jak jsem si ho představovala. Bílá uniforma se zlatými knoflíky a vysoká čepice. S pečlivostí profesionála odstraňuje aluminiový obal, vyndává tabulku čokolády a naplno si k ní přivoní. Na tuto lekci čokoládového sommeliérství si vzpomenu pokaždé, když si doma rozbalím švýcarskou čokoládu, je to jako koupit si kousíček Švýcarska určený ke konzumaci. Zelené louky se spokojeně se pasoucími krávami, jejichž mléko je alfou a omegou toho, co od švýcarské čokolády očekáváme. Lahodnost a kvalitu. Stejné je to se sýry nebo bylinnými bonbony – originální vůni a chuť namíchala sama příroda. Pro mě tady začíná podstata toho pravého Švýcarska, pěkně v zemi, která vám zadarmo nic nedá, ale za snahu vás odmění. Švýcarsko má pět P: poctivost, pravost, pokoru, profesionalitu a pýchu či zdravou hrdost na to „býti Švýcarem“. Důvody jsou oprávněné, jak se můžete dočíst v tomto Specialu, věnovaném malé zemi s velkými příběhy.

Už víte, co podniknete v létě? Co třeba si prožít svůj vlastní švýcarský příběh plný jedinečných chutí? Bohatou inspiraci naleznete na dalších stránkách.

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka

Editorial Special Zima v ČR

SP1503 titulkaPřejít na články z Koktejlu Special Zima v ČR

Každý je vyslancem své země

„V září k nám přijede na návštěvu kamarádka z Jihoafrické republiky.“ Jakmile jsem se od manžela dozvěděla tuto novinu, už se mi hlavou honily myšlenky, jaký program vymyslíme slečně z Johannesburgu, která nade vše miluje africké národní parky. Jako Čech patriot jsem se chtěla vytáhnout a ukázat jí česká nej všeho druhu, aby odjela plná silných zážitků a chtěla se do České republiky zase vrátit, třeba s partou přátel… Začala jsem si psát seznam, co by bylo reálné vidět, navštívit, ochutnat, degustovat, prožít během deseti dní a zároveň se z toho nezhroutit. Nechtěla jsem, aby Ellen absolvovala turistický maraton, ale příjemný výlet, u něhož se nezapomíná ani na relax. Za povinnou návštěvu jsem považovala Prahu, protože co by to bylo za výlet do Česka, kdyby se host neprošel po Karlově mostě? Viděly jsme historické jádro, objevovaly Prahu historickou, kulturní, magickou i kulinární… Ellen zářily oči a já byla hrdá, že se nemáme za co stydět, další eso jsem ale měla ještě schované v kapse. „Na zítřek si zabal batoh, ukážeme ti něco z české přírody.“ A vyrazily jsme na sever, k branám národního parku Českosaské Švýcarsko, kde již čekal průvodce, aby nás provedl tím malebným koutem pískovcových skal. Tichá krajina a blížící se příchod zimy, který o sobě už dával vědět, dodával naší mini expedici tajemný ráz. V jedné z jeskyní se rozezněla flétna. Její jemný zvuk se proplétal s větrem… Byl to náš průvodce, který si vzal do ruky hudební nástroj a překvapil nás nečekanou hudební vložkou v lůně přírody. Ellen měla slzy v očích, tipuji, že v žádném z národních parků světa, které projela, neslyšela hru na flétnu. Někdy stačí málo k velkým věcem. Další dny jsme měly naplněné výlety a nejrůznějšími ochutnávkami, ale já věděla, že už nic nepředčí hudební okamžik z národního parku, který patří k nejkrásnějším místům Evropy. Když Ellen odjížděla, dostala od nás na památku hrníček s typickým cibulovým vzorem, který v porcelánce Dubí malují nepřetržitě už celé jedno století… Až z něj bude pít, snad si vzpomene na zemi uprostřed Evropy, malou rozlohou, ale velkou svým srdcem, kulturou, bohatstvím krajiny a šikovností lidí.

Každý je zástupcem své země a podle našeho chování, přístupu a zvyklostí , vytváříme cizincům obraz o zemi, v níž žijeme a jací jsme. Snažím se proto, ať už jsem kdekoliv nebo kohokoliv usadím u našeho stolu, aby odcházel s tím nejlepším pocitem o Češích. Věřím, že kdyby se toto prosté pravidlo ctilo mezi lidmi a národy, bylo by na světě více smíchu a méně slz, více přátel než nepřátel a více pochopení pro vzájemné odlišnosti, které dělají svět bohatým.

OBJEVUJTE A MILUJTE ČESKO, v zimě stejně jako v kterémkoliv ročním období.

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka

Editorial Special Léto v ČR

SP1502 titulkaPřejít na články z Koktejlu Special Léto v ČR

Zemský ráj to na pohled

Všude narážím na české stopy. „Jakou řečí se to bavíte?“ zeptal se nás řidič ve městě Punta Arenas, v jižním cípu Chile, které omývají vody Magalhãesova průlivu, jenž dodnes patří k nejnáročnějším námořním úsekům. Za ním jakoby už nic pozemského nemohlo existovat. Klidně by se to tady mohlo jmenovat „na konci světa“. O to více překvapí řidičova reakce. „Čeština?“ Hned pookřál a vyhrkl: „Česká republika, kdysi Československo, znám, odtamtud byl přece Baťa. Založil tu fabriku, kde pracoval můj táta. Jiné boty než baťovky nenosím.“

Ve Washingtonu D. C. ve výtahu jednoho hotelu. „Jé, vy mluvíte česky,“ říká mi překvapený Afroameričan stojící vedle mě. „To je super, mám kámoše v Ostravě.“ Výtah je docela plný, a tak se vzápětí přidávají další. Italští turisté mi vyprávějí, že byli v Praze a že je uchvátil Karlův most. „Praga è bellissima.“ Ano, s tím se nedá než souhlasit. „A víte, že tenhle hotel koupili Trumpové? Ta Ivana je přece od vás…“ Cink. Výtah zastavil a já už neslyšela konec českoamerického příběhu.
Tiskem proběhla zpráva, že prestižní britský cestovatelský web zařadil Litoměřice mezi deset nejkrásnějších míst v České republice. Na Litoměřicku a v blízkém okolí se také natáčel nový seriál BBC o Třech mušketýrech, který by mohl být skvělou reklamou na krásy české vlasti. Doufejme, že nebude inspirací jen pro cizince. I když Češi jsou povětšinou škarohlídi, v hymně svou zemi láskyplně opěvují jako snad žádný jiný národ. Buď jim tento Special námětem k dalšímu objevování své domoviny.

Krásné léto

Barbora Slavíková Literová
šéfredaktorka

 

 

Publikování nebo další šíření obsahu webu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Společnost Czech Press Group, a.s. zaručuje všem čtenářům serveru ochranu jejich osobních údajů. Nesbíráme žádné osobní údaje, které nám čtenáři sami dobrovolně neposkytnou.

 

Publikované materiály na www.czech-press.cz (pokud není uvedeno jinak) jsou vlastní texty iKOKTEJL a texty redakcí a spolupracovníků magazínů KOKTEJL, OCEÁN, EVEREST, PSÍ SPORTY, KOČIČÍ PLANETA, V SEDLE, Koktejl SPECIAL a Koktejl EXTRA.

Czech Press Group