top of page
  • Honza

Koktejl 2020/11

Aktualizováno: 2. 12. 2020


Ostrý budíček

Nemám ráda hororové ani katastrofické filmy. Pokaždé si říkám, hlavně aby ten scénář nenastal. Jakmile se na titulky světových médií dostalo to podivné slovo COVID, hned jsem si vybavila film, který jsem viděla před lety. Jmenoval se Nákaza. Režisér Steven Soderbergh se v něm snažil ukázat, jak by vypadala globální pandemie. „Kdesi na světě potkal nesprávný netopýr nesprávné prase, od něhož se nakazil člověk,“ říká ve filmu jedna z vědkyň. A teď jako bychom všichni byli komparsem v podobném filmu, byť (zaplať bůh), virus v hollywoodském bijáku byl mnohem horší agresor. Přesto covid-19 nemilosrdně vstoupil do našich životů, nečekán a nezván, převrátil na ruby vše, co jsme až doposud považovali za normální. Lidé si teď foukají menší či větší bolístky, počítáme ztráty, finanční, zdravotní, lidské. Batoh starostí nabývá na váze.

Na sociálních sítích mě zaujal tento text. „Představte si, že jste se narodili v roce 1900. Je vám čtrnáct, když propukne první světová válka, a skončí, až vám bude osmnáct, s 22 miliony mrtvých. Globální pandemie chřipky zvaná ‚španělská‘ krátce na to zabije 50 milionů lidí. Dostanete se z toho živí a svobodní. Je vám dvacet. O devět let později ochromí svět globální ekonomická krize kolapsem newyorské burzy, přijde inflace, nezaměstnanost a hlad. Je vám 33 let, kdy se k moci dostanou nacisté. O šest let později začíná druhá světová válka, na jejím konci oslavíte 45 narozeniny. Během holokaustu zemře 6 milionů Židů. Nejhorší vojenský konflikt v dějinách lidstva bude mít na celkovém účtu 60 milionů úmrtí. Když je vám 52 let, vypukne korejská válka. Ve věku 64 let začíná válka ve Vietnamu. Než zde utichnou zbraně, bude vám 75 let. Mezitím se děje tzv. Kubánská krize a hrozba třetí světové války visí ve vzduchu. Dítě narozené v roce 1995 věří, že jeho prarodiče netuší, jak těžký je život. Přežili však několik válek a katastrof.“

Svět nikdy nebyl bezpečné místo, ale v civilizačním pohodlí a nadbytku se na to snadno zapomíná. Pokud má být tato koronavirová krize ostrým budíčkem pro lidstvo, moc si přeju, abychom z ní vyšli lepší, pokornější a slušnější. Kdy jindy než teď v sobě najít to dobré?

Listopadové slunce prý na zem nevidí, musíme si ho tedy hýčkat v duši. Svět se točí dál.

Barbora Slavíková Literová šéfredaktorka


Obsah


You’ll be posting loads of engaging content, so be sure to keep your blog organized with Categories that also allow readers to explore more of what interests them. Each category of your blog has its own page that’s fully customizable. Add a catchy title, a brief description and a beautiful image to the category page header to truly make it your own. You can also add tags (#vacation #dream #summer) throughout your posts to reach more people, and help readers search for relevant content. Using hashtags can expand your post reach and help people find the content that matters to them. Go ahead, #hashtag away.

0 zobrazení0 komentářů
bottom of page